onsdag 1 juni 2016

Minskande ledning för Guðni Th. Jóhannesson

Både Guðni Th. Jóhannesson och Davíð Oddsson tappar väljare. I stället lyckas Andri Snær Magnason och Halla Tómasdóttir locka till sig fler röster. Med tre och en halv vecka kvar till presidentvalet har dock Guðni Th. Jóhannesson en ledning på över 40 procentenheter. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

I två tv-sända debatter förra veckan gick Davíð Oddsson till hårt angrepp mot Guðni Th. Jóhannesson. Precis som tidigare hävdade Davíð Oddsson att rivalen i sin forskning haft en opatriotisk syn på torskkrigen och att han argumenterat för såväl statligt ansvar för Icesave som EU-medlemskap. Dessutom anklagades han för att vilja förstöra grundlagen.

Guðni Th. Jóhannesson bemötte attackerna med att säga att Davíð Oddsson gjorde orättvisa och orimliga tolkningar av vad som sagts. Han ansåg i sin tur att utmanarens debattmetoder var ohederliga.

Än så länge tycks Davíð Oddssons linje inte ha gett något större avtryck i opinionsmätningarna. Jämfört med den undersökning som utfördes av Fréttablaðið i förra veckan så knappar han visserligen in på Guðni Th. Jóhannesson, men avståndet är över 40 procentenheter.

Guðni Th. Jóhannesson har nu stöd av 60,4 procent av väljarkåren, en tillbakagång med 5,1 procentenheter sedan föregående mätning. Även stödet för Davíð Oddsson minskar. Nedgången är 1,2 procentenheter till 18,5 procent.

Sympatierna har i stället gått till de nuvarande treorna och fyrorna i kampen om presidentposten. Andri Snær Magnason får 11,3 procent, en ökning med 3,4 procentenheter, och Halla Tómasdóttir får 5,9 procent, en ökning med 3,4 procentenheter.

Övriga fem kandidater får tillsammans 3,9 procent. Av dessa är Sturla Jónsson störst med hälften av de övriga rösterna.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i presidentvalet.