fredag 17 juni 2016

Nej till båtturer i Mývatn och vid Djúpalónssandur

Det blir inga båtturer i sjön Mývatn eller vid stranden Djúpalónssandur på Snæfellsnes. Miljömyndigheten Umhverfisstofnun anser att båtarna skulle störa fågellivet och andra gästers upplevelse av platserna. Åtminstone beslutet om Mývatn kommer att överklagas. Den sökande, som själv bor vid sjön, anser att det finns tradition för båtturer i Mývatn.

Varje år mellan den 15 april och 20 augusti är det förbjudet att använda båtar i Mývatn. Undantag görs bara när särskilda skäl finns. Det fick en utländsk turist erfara i måndags. I en uppblåsbar båt började mannen att ro ut i sjön. Han stoppades dock av polis och tvingades betala böter. Han hävdade att han inte kunde föreställa sig att det inte var tillåtet att använda båt i sjön.

Tillstånd delas i regel bara ut till fiskare, forskare och personer som utövar tillsyn av sjön. Båttrafik i Mývatn har enligt Umhverfisstofnun negativa konsekvenser för fågellivet. Därför behöver trafiken minimeras till det enbart nödvändiga.

Helgi Héðinsson, bonde på Geiteyjarströnd vid sjöns östra strand, hade andra planer för Mývatn. Han vände sig enligt Morgunblaðið till Umhverfisstofnun med en ansökan om att få ordna båtturer i sjön. Turerna skulle vara i två timmar och innehålla ett stopp på ön Háey. Han skulle använda en norsktillverkad träbåt driven med en ljudlös elmotor.

Planen var att genomföra en till tre turer om dagen med start i juli nästa år. Men om myndigheten får som den vill blir det inga turer alls. Enligt Umhverfisstofnun skulle båtturerna för turister bli en näringsverksamhet utan koppling till traditionellt nyttjande av Mývatn och dess resurser. Turerna skulle äventyra fågellivet i sjön.

Myndigheten motiverar inte nejet enbart med hänsyn till det känsliga fågellivet. Sedan tidigare är dessutom belastningen mycket hög under sommartid när hundratusentals turister besöker området. Mývatn har varit rödlistad sedan 2012. Om inte turisternas inverkan på området minskar riskerar det att förlora sitt skyddsvärde.

Helgi Héðinsson håller inte med om Umhverfisstofnuns bedömning. Därför tänker han överklaga beslutet, rapporterar RÚV.

Inte heller vid Djúpalónssandur på södra Snæfellsnes blir det några båtturer. Här hänvisar Umhverfisstofnun enligt RÚV till att båtar skulle riskera att störa andra besökares ro och intryck av platsen. Dessutom är det inte tillåtet att använda fordon som exempelvis båtar på stranden. Undantag kan bara beviljas av miljöministern.

Myndigheten säger även nej till en matvagn uppställd på parkeringsplatsen vid Djúpalónssandur. Redan i dag är parkeringsplatserna för få för att kunna ta emot samtliga gäster under högsommaren. Någon annan tänkbar plats än parkeringen finns inte enligt Umhverfisstofnun. Det skulle helt enkelt bli för trångt och därför får ansökan anslag, berättar RÚV.

En ansökan som däremot har fått klartecken kommer från den sydkoreanska tv-kanalen EBS. De fick av myndigheten tillstånd för att spela in delar av en serie program om olika urinvånare vid Djúpalónssandur. EBS tvingades dock lova att inte orsaka några varaktiga skador i området, uppger RÚV.