torsdag 9 juni 2016

Ny bottennotering för Islands två dagstidningar

Aldrig tidigare har Morgunblaðið eller Fréttablaðið haft så få läsare. Den gratisutdelade Fréttablaðið har nu en räckvidd på rekordlåga 48,3 procent. Den prenumererade Morgunblaðið sjunker till en historiskt usel räckvidd på 27,5 procent. Även Fréttatíminn och Viðskiptablaðið tappar läsare. Det visar statistik från Gallup.

Att ge ut dagstidningar på Island är långt ifrån någon lönsam affär. Visserligen gör de två koncernerna med dagstidningar i portföljen - Árvakur med Morgunblaðið och 365 med Fréttablaðið - vinster vissa år, men efter finanskraschen har ägarna tvingats gå in med nya pengar för att rädda verksamheten.

Ändå är det uppenbart att det finns ett stort intresse av att driva en dagstidning. Eftersom tidningarna har mycket begränsad självständighet till ägarna fungerar de i praktiken som ägarnas förlängda arm på såväl nyhetsplats som ledarsidan. Det politiska värdet överskuggar helt enkelt de ekonomiska förlusterna.

Men intresset för att läsa dagstidningar minskar stadigt. I Gallups räckviddsmätning för maj i år fortsätter raset för Morgunblaðið, Fréttablaðið och Fréttatíminn till nya bottennivåer.

Morgunblaðið når nu bara 27,5 procent av islänningarna. Det är den sämsta siffran sedan Gallup började göra räckviddsmätningar. Raset sedan april är 0,4 procentenheter. Så sent som 2009 - precis innan tidigare centralbankschefen och statsministern Davíð Oddsson utsågs till chefredaktör - var hushållstäckningen 43 procent. Sedan dess har alltså drygt var tredje läsare försvunnit.

Även Fréttablaðiðs utveckling är lika dyster. Tidningen läses nu av 48,3 procent av islänningarna, en minskning med 0,1 procentenhet sedan april. Också för Fréttablaðið är detta den sämsta räckviddssiffran någonsin.

Fréttatíminn utkommer sedan en tid tillbaka två gånger i veckan. Även den delas ut gratis till hushåll i Reykjavíkområdet. På andra ställen i landet finns exemplar att hämta på många platser. Nu sjunker räckvidden till 35,8 procent, en tillbakagång med 0,4 procentenheter.

Trenden för Viðskiptablaðið - en affärstidning som utkommer en gång i veckan - är även den negativ. Tidningen når nu 10,8 procent av islänningarna, en minskning med 0,8 procentenheter. Tidningens bottennapp är dock från februari 2012 då räckvidden var rekordlåga 7,5 procent.

Undantaget är DV, som också utkommer två gånger i veckan. Räckvidden är nu 10,4 procent, en uppgång med 0,2 procentenheter.

Här kan du läsa mer om mediemarknaden på Island.