tisdag 7 juni 2016

Oddný G. Harðardóttir ny ledare för Socialdemokraterna

Oddný G. Harðardóttir blir ny ledare för Socialdemokraterna. I helgen valdes hon till ordförande i strid mot Magnús Orri Schram, Helgi Hjörvar och Guðmundur Ari Sigurjónsson. Till ny vice ordförande valdes Logi Einarsson. I sitt segertal sade Oddný G. Harðardóttir att Socialdemokraterna nu sjösätter en 130 dagar lång plan för att gå segrande ur höstens val.

Alltingsledamoten Oddný G. Harðardóttir gick segrande ur partiledarstriden inom Socialdemokraterna. När de 3 862 rösterna räknades i den sista omgången fredags stod det klart att hon fått 59,9 procent av rösterna mot 40,1 procent för tvåan Magnús Orri Schram.

Oddný G. Harðardóttir var etta i samtliga omgångar. I den första rundan var det 42,1 procent som hade henne som sitt förstaval. Där fick Magnús Orri Schram 31,2 procent, Helgi Hjörvar 22,8 procent och Guðmundur Ari Sigurjónsson 4 procent. Dessutom var det Oddný G. Harðardóttir som flest hade som andrahandsfavorit.

Till ny vice ordförande valdes Logi Einarsson, fullmäktigeledamot i Akureyri, med 48 procent av rösterna. Tvåa blev Margrét Gauja Magnúsdóttir med 30,4 procent och trea Sema Erla Serdar med 19,8 procent.

Dessutom valdes Óskar Steinn Ómarsson till sekreterare, Hákon Óli Guðmundsson till kassör och Heiða Björg Hilmisdóttir till ordförande för partiets verkställande utskott.

Oddný G. Harðardóttir valdes in i alltinget 2006. Under 2012 var hon under en kortare period finansminister i den dåvarande rödgröna regeringen. Innan hon tog steget över till rikspolitiken hade hon i två perioder varit kommunchef i Garður.

Med Oddný G. Harðardóttir får Socialdemokraterna en tydligare vänsterprofil än under tidigare ledaren Árni Páll Árnasons ordförandeskap. Han förde partiet närmare den politiska mittfåran, medan Oddný G. Harðardóttir tillhör samma vänsterfalang som förrförra ordföranden Jóhanna Sigurðardóttir.

En av hennes viktigaste uppgifter blir att förnya banden till fackföreningsrörelsen. Under de senare åren har Socialdemokraterna närmast helt blivit ett parti för storstadsakademiker. Traditionella arbetare har sökt sig till andra partier. Därför har det bland annat internt talats om att försöka rekrytera Sturla Jónsson - som enligt många i dag som presidentkandidat och tidigare alltingskandidat företräder arbetarna.

En rekrytering av Sturla Jónsson vore dock långt ifrån någon lösning på partiets problem. Socialdemokraterna faller i opinionsmätningarna allt närmare alltingets femprocentsspärr. Sturla Jónsson får som bäst ett par procent i opinionen. Men kanske vore det framför allt en rekrytering som skulle signalera att partiet inte glömt sina gamla hjärtefrågor.

För Magnús Orri Schram slutade kampanjen med ett fiasko. Han har tidigare skissat sina planer för Socialdemokraterna i en bok. Nu talade han om att lägga ned partiet och börja om på nytt. På Facebook fick han stöd av Dagur B. Eggertsson, borgmästare i Reykjavík och den enda riktigt starka socialdemokraten i landet just nu.

I Oddný G. Harðardóttirs segertal sade hon att Socialdemokraterna nu påbörjar en 130 dagar lång kampanj för att gå segrande ur höstens val till alltinget. Hon talade om partiet som en välfärdskraft, om en ny grundlag och om en ny bostadspolitik. Någon förnyelse av ansökan om EU-medlemskap blir det inte utan en folkomröstning först.

Ett förslag från en företrädare för ungdomsförbundet gick ut på att inga socialdemokrater som nu sitter i parlamentet skulle få översta plats på listorna i nästa val. Skälet var att inga nya företrädare för partiet kom in i alltinget vid förra valet för tre år sedan. Förslaget drogs dock tillbaka efter debatt.

Ett annat förslag som klubbades var att Landsbanki ska bli en nationell bank. Vidare ska det göras tydliga skillnader mellan vanliga banker och investeringsbanker.

Från avgående ordföranden Árni Páll Árnason kom beskedet att han ännu inte bestämt sig för om han tänker ställa upp i nästa alltingsval.