söndag 5 juni 2016

Sålde köttpaj utan kött - får rätt till skadestånd

Köttpajerna från Gæðakokkar i Borgarnes innehöll inte ens spår av kött när de testades av Matvælastofnun. Skandalen fick bolaget att byta namn och säga upp anställda när en rad kunder inte längre ville handla med Gæðakokkar. Nu får bolaget rätt till skadestånd. Myndighetens agerande anses inte ha varit proportionellt.

I februari 2013 testade Matvælastofnun en rad inhemska köttprodukter. Syftet var att undersöka om de innehåll hästkött. Nyligen hade det i Europa gjorts en lång rad avslöjanden om hur bland annat Findus sålde lasagne med odeklarerat hästkött.

I de varor som testades fanns två produkter från Gæðakokkar i Borgarnes: köttpaj och lammfärsbullar. I bullarna fanns lammfärs, men däremot inte den enligt innehållsdeklarationen utlovade nötfärsen. Köttpajen skulle innehålla 15 nötfärs, men i de två pajer som analyserades fanns inte ens spår av kött.

Skandalen fick en rad kunder att bojkotta Gæðakokkar. Företagets produkter försvann från butikshyllorna. Gæðakokkar - som levererat till livsmedelsbutiker och matsalar - tvingades till uppsägningar. Företaget bytte också namn till Kræsingar.

Företrädare för Gæðakokkar åtalades men friades i domstol. Heraðsdómur Vesturlands ansåg inte att det var bevisat att företaget medvetet försökt vilseleda konsumenter. Dessutom ansågs Matvælastofnuns analys vara bristfällig.

Domen fick efterträdaren Kræsingar att vända sig till domstol. Nu fastslår Heraðsdómur Reykjavíkur fast att företaget har rätt till skadestånd. Skälet är att myndighetens agerande inte anses ha varit förenligt med proportionalitetsprincipen.

Enligt domstolen borde Matvælastofnun ha insett att publiceringen av uppgifterna skulle få stora och negativa konsekvenser för företaget. Vidare var uppgifterna inte så allvarliga som rätten anser att myndigheten gjorde gällande. Dessutom gav sig myndigheten in på ett ansvarsområde tillhörande Heilbrigðiseftirlit Vesturlands. Inte heller fick företaget möjlighet att yttra sig före publiceringen.

Matvælastofnun ska enligt domen betala Kræsingars rättegångskostnader på 900 000 isländska kronor. Skadeståndet som företaget får rätt till blir en prövning i sig - men det kommer att handla om mångmiljonbelopp. Kræsingar har under rättegången hänvisat till årliga intäkter på 133 miljoner isländska kronor före skandalen.

Matvælastofnun har möjlighet att överklaga domen till Hæstiréttur Íslands. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att den möjligheten just nu är under övervägande.

Här kan du läsa mer om skandalen och här kan du läsa domen i sin helhet.