fredag 3 juni 2016

Självständighetspartiet alltjämt störst på Island

Självständighetspartiet behåller ställningen som Islands största parti och utökar försprånget till tvåan Piratpartiet. Men avståndet mellan de två är bara 1,1 procentenheter. Övriga fyra partier i alltinget tappar väljarstöd. För Ljus framtid innebär det att partiet åter hamnar under femprocentsspärren. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup.

Med 28,5 procent av väljarkåren bakom sig är Självständighetspartiet för andra månaden i följd Islands största parti. Under maj ökade stödet med 1,5 procentenheter.

Samtidigt tycks Piratpartiet ha stoppat den tillbakagång som drabbade partiet direkt efter regeringskrisen i april i år. Nu ökar stödet med 0,8 procentenheter till 27,4 procent.

Gröna vänstern noterades för en stark uppgång i samband med regeringskrisen. Nu verkar den uppåtgående trenden vara bruten. Gröna vänstern får 16,8 procent, en tillbakagång med 1,6 procentenheter.

Framstegspartiet backar marginellt - från 10,5 procent till 10,2 procent.

Både Socialdemokraterna och Ljus framtid fortsätter att kämpa mot usla opinionssiffror. Stödet för Socialdemokraterna är nu 7,7 procent, en minskning med 0,6 procentenheter. Det är partiets näst sämsta opinionssiffra någonsin hos Gallup. Ljus framtid tappar 1,2 procentenheter till 4 procent. Därmed hamnar partiet åter under femprocentsspärren till alltinget.

Stödet för regeringskoalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet är 37,6 procent, en ökning med 0,6 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.