torsdag 2 juni 2016

Sju av tio islänningar vill ha alltingsval i höst

Sju av tio islänningar vill välja ett nytt allting redan till hösten. Tre av tio föredrar att nästa val hålls som planerat våren 2017. Kvinnor vill i större utsträckning än män se ett parlamentsval redan till hösten. Det visar en undersökning utförd av Fréttablaðið.

Vid regeringskrisen i april utlovade den ombildade regeringen val redan till hösten. Att tidigarelägga valet med ett halvår var ett sätt för högerkoalitionen att sitta kvar vid makten samtidigt som det tog udden av demonstranternas krav på nyval direkt.

Självständighetspartiet har inte backat om löftet om val redan till hösten. Partiet har siktat in sig på att gå till val i slutet av oktober. Något datum är dock inte spikat. Oppositionen i alltinget har gång på gång efterlyst besked om när det tidigarelagda valet ska hållas.

Inom Framstegspartiet ser det annorlunda ut. Även om intresset för ett nyval inom Självständighetspartiet i bästa fall är ljummet, så är det iskallt hos Framstegspartiet. Inte minst eftersom partiets opinionssiffror är usla och partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson även internt tappat en stor del av sitt förtroendekapital.

Såväl Sigmundur Davíð Gunnlaugsson själv som alltingsledamöter som Ásmundur Einar Daðason, Elsa Lára Arnardóttir och Silja Dögg Gunnarsdóttir har argumenterat för att överge nyvalslöftet. De hävdar att det viktigaste är att regeringen får slutföra det arbete som påbörjats.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anser dessutom att löftet om nyval inte längre gäller. Hans tolkning av regeringens löfte är att det ska ha satts ur spel när oppositionen valde att lägga fram en misstroendeförklaring mot den ombildade regeringen.

En klar majoritet av islänningarna vill dock välja ett nytt allting redan till hösten. 69,5 procent anser att valet bör hållas i höst medan 30,5 procent tycker att valet ska ske till våren vid mandatperiodens slut.

Det är fler män än kvinnor som vill rösta i höst. Hela 72,3 procent av kvinnorna föredrar ett tidigarelagt val jämfört med 66,6 procent av männen.