tisdag 7 juni 2016

Städare på Stay Apartments sparkas - krävde toalett

Åtta städare på Stay Apartments i Reykjavík blir av med sina jobb. När de krävde tillgång till toalett valde ägaren Halldór Gerhard Meyer att ge samtliga städare sparken. I elva år har lägenhetshotellet brutit mot regelverket. När de anställda ville blanda in myndigheterna för att få igenom sina krav valde i stället ägaren att lägga ut städningen på ett annat företag, rapporterar RÚV.

På sex platser i Reykjavík har Stay Apartments totalt omkring 70 lägenheter som hyrs ut till turister. I takt med att turistströmmarna till Island ökat har bolaget köpt upp allt fler fastigheter som används till uthyrning.

Lägenhetshotellet har åtta städare som nu alla blir av med sina jobb. Anledningen är att de krävt att få personallokaler som toalett, fikarum med mera. Enligt regelverket är det något som anställda har rätt till.

I många år har städarna ställt krav om toaletter. När de vände sig till Vinnueftirlitið för att få stöd för sina krav reagerade ägaren Halldór Gerhard Meyer. Men inte på det sätt som de anställda väntat sig. I stället för en diskussion fick samtliga åtta uppsägningsbrev.

Halldór Gerhard Meyer säger till RÚV att han inte följt reglerna på elva år. Lika länge anser han också att han haft personal som varit beredd att inte bekymra sig om reglerna. Han ska ha tittat på lämpliga lokaler, men beslutet blev att sparka städarna:
"Vi sökte en lösning där jag tittade på en lokal som var här precis intill och som hade passat, men jag kände oro över att det skulle bli samma sak och inget nytt."
Genom åren ska städarna ha gått på toaletten i de lägenheter de städat. Det är dock en lösning som inte lever upp till regelverket. Halldór Gerhard Meyer säger till RÚV att han kan ha brutit mot reglerna och kanske inte lyssnat tillräckligt på de anställda. Ändå blev alltså lösningen att säga upp dem:
"Om det är fel vet jag inte, men detta hjälpte mig sannerligen i att göra klart ett avtal."
Ragnhildur Jónsdóttir, en av de städare som nu fått sparken, säger till RÚV att de anställda klagat vid en lång rad tillfällen. Några ordentliga lokaler har de aldrig fått:
"Det fanns en liten skrubb där vi förvarade städningskläderna, toalettpapper och annat sådant och vi kunde hänga upp ytterplaggen."
Vinnueftirlitið ska nu granska lägenhetshotellets ägares agerande. Generaldirektören Eyjólfur Sæmundsson säger till RÚV att myndigheten ser allvarligt på händelsen.