torsdag 9 juni 2016

Stopp för uthyrning av bostäder till turister i Egilsstaðir

I två stadsdelar i Egilsstaðir säger kommunen nej till uthyrning av bostäder till turister. Skälet att alla ansökningar får avslag är att uthyrning inte ingår i detaljplanen för Votahvammur och Selbrekka. I fullmäktige har kommunpolitikerna diskuterat att införa ett stopp för all ny uthyrning till turister, rapporterar RÚV.

Vík í Mýrdal, Kirkjubæjarklaustur och Djúpivogur har redan gjort det. Där har kommunen bestämt sig för att säga nej till alla nya ansökningar om att hyra ut bostäder till turister. Skälet är att uthyrningen orsakar bostadsbrist. Dessutom finns det på många håll ett missnöje från grannar med uthyrningen.

I kommunen Fljótsdalshérað på östra Island får alla nya ansökningar i bostadsområdena Votahvammur och Selbrekka i centralorten Egilsstaðir avslag. Här hänvisar politikerna till detaljplanerna där någon övernattningsverksamhet inte finns inritad.

Precis som i många andra isländska kommuner följer Fljótsdalshérað vilka som hyr ut bostäder till turister. De får ett brev med uppmaning om att söka tillstånd. Dessutom får de besked om att fastighetsskatten sannolikt kommer att höjas rejält.

Kommunchefen Björn Ingimarsson säger till RÚV att det i fullmäktige diskuterats att gå ännu längre. Då kommer det precis som i Vík í Mýrdal, Kirkjubæjarklaustur och Djúpivogur handla om att stoppa alla nya ansökningar om uthyrning av bostäder till turister.

Här kan du läsa mer om tidigare förbud på andra orter.