måndag 13 juni 2016

Tunga namn kandiderar inte för Självständighetspartiet

Varken Hanna Birna Kristjánsdóttir eller Ragnheiður Ríkharðsdóttir ställer upp i nästa alltingsval. Därmed tappar Självständighetspartiet två av partiets mest inflytelserika kvinnor. Rykten placerar dock Ragnheiður Ríkharðsdóttir i nybildade partiet Renässans. Samtidigt kandiderar inrikesminister Ólöf Nordal för en plats i parlamentet.

Två av Självständighetspartiets mest tongivande kvinnliga politiker har bestämt sig för att inte kandidera i nästa alltingsval. Det är tidigare inrikesministern Hanna Birna Kristjánsdóttir och gruppledaren Ragnheiður Ríkharðsdóttir som ser ut att lämna rikspolitiken.

Att Hanna Birna Kristjánsdóttir skulle lämna politiken var väntat. Hon tvingades bort från posten som inrikesminister efter en skandal där hennes närmaste medarbetare läckt delvis påhittade uppgifter om namngivna asylsökande till medierna. Efter att ha ljugit i ett års tid erkände Gísli Freyr Valdórsson läckan och dömdes för brottet.

Även Hanna Birna Kristjánsdóttir fick hård kritik för sitt agerande - inte minst från alltingets ombudsman. Under utredningen av läckan vände hon sig upprepade gånger till polisen med synpunkter på arbetet. Hon smutskastade myndigheter som granskade läckan och försökte få journalister som undersökte affären sparkade. Vid flera tillfällen talade hon dessutom osanning i alltinget.

Hanna Birna Kristjánsdóttir valde ändå att stanna kvar i alltinget. När hon valdes in i parlamentet våren 2013 var hon Självständighetspartiets stora löfte och en given arvtagare till nuvarande ordföranden Bjarni Benediktsson. Hennes hantering av skandalen har dock urholkat förtroendet. Hon skulle i dag få mycket svårt att försvara sin plats som toppnamn på en av partiets listor i Reykjavík.

Någon särskild ånger har Hanna Birna Kristjánsdóttir inte visat efter den skandal som fällde henne. Hon säger till Vísir att affären visserligen har påverkat hennes beslut - men det handlar inte om någon självkritik:
"Jag tänker att jag har upplevt det svåraste som man kan uppleva inom politiken och kanske även det fulaste. Men jag har också upplevt det vackraste. Jag har fått ta mig an fantastiska och otroligt spännande uppgifter. Jag lämnar detta med dessa uppgifter i åtanke. Jag är otroligt tacksam för att ha fått denna erfarenhet och har fått de möjligheter som inte är givna. Så jag tar inte avsked på grund av affären kring läckan. Men vi kan säga att den inte har haft effekten att uppmuntra mig till att sitta vidare."
Hanna Birna Kristjánsdóttir lämnar nu politiken. Innan hon tog plats i alltinget hade hon suttit i kommunfullmäktige i Reykjavík i elva år.

Vilka som ska toppa listorna i Reykjavík nästa val är nu en öppen fråga. Kultur- och utbildningsminister Illugi Gunnarsson - som toppade den andra av listorna i valet 2013 - har även han haft en svår mandatperiod där han anklagats för att ha gynnat Orka Energy, ett företag han arbetat åt och befinner sig i beroendeställning till. Det kan öppna för Guðlaugur Þór Þórðarson.

Inte heller Ragnheiður Ríkharðsdóttir ställer upp för omval. Hon har suttit i alltinget sedan 2007. Då hade hon fem år som kommunchef och fullmäktigeledamot i Mosfellsbær bakom sig. Hela den senaste mandatperioden har hon varit Självständighetspartiets gruppledare i alltinget.

Ragnheiður Ríkharðsdóttir var i senaste alltingsvalet nummer två på Självständighetspartiets lista i den sydvästra valkretsen efter ordföranden Bjarni Benediktsson. Hon har inte sagt att hon lämnar politiken - men väl att hon inte tänker delta i provvalet inför nästa alltingsval.

Att hon inte förefaller ha stängt dörren till rikspolitiken har gett upphov till rykten och spekulationer. I parlamentet är Ragnheiður Ríkharðsdóttir den enda kvarvarande EU-vännen inom partigruppen. Hon har också tagit strid i flera andra tunga frågor - som det nya jordbruksavtal som förhandlats fram av koalitionspartnern Framstegspartiet.

Rykten placerar i stället Ragnheiður Ríkharðsdóttir i Renässans, det nybildade högerpartiet som leds av chefredaktören Benedikt Jóhannesson. Renässans har redan samlat en rad EU-positiva högerpolitiker. Partiet vill också göra upp med de särintressen - fiskeindustrin och lantbruket - som de anser har för stort inflytande över politiken.

Om Ragnheiður Ríkharðsdóttir hamnar i Renässans återstår att se. Benedikt Jóhannesson säger till RÚV att han inte har diskuterat någon kandidatur med henne.

I stället kommer Elín Hirst, som förra valet var partiets femte namn på listan i den sydvästra valkretsen, att i provvalet försöka ta platsen som nummer två på valsedeln.

Ólöf Nordal ersatte Hanna Birna Kristjánsdóttir både som inrikesminister och som vice ordförande för Självständighetspartiet. Hon hade då lämnat alltinget och politiken 2013, men återkom alltså efter två års frånvaro. Nu meddelar hon på Facebook att hon tänker kandidera till alltinget.

Här kan du läsa mer om skandalen kring Hanna Birna Kristjánsdóttir.