fredag 22 juli 2016

10-11 i Reykjavík höjer priserna på kvällar och helger

I tre av 10-11:s butiker i centrala Reykjavík höjs priserna under kvällar och helger. Prishöjningen är i genomsnitt 8 procent och gäller nästan samtliga varor i butikerna. De höjda priserna motiverar chefen med Árni Pétur Jónsson med stigande driftskostnader. Motsvarande höjningar ska inte vara aktuella i kedjans övriga butiker, skriver Fréttablaðið.

I centrala Reykjavík finns få livsmedelsbutiker. De enda lågprisbutikerna i stadskärnan tillhör Bónus. I centrum finns dessutom jourbutikerna 10-11, Víðir Express, Krambúðin och Kvosin. Gemensamt för jourbutikerna är generösa öppettider och priser som inte sällan är dubbelt så höga som på Bónus.

Kedjan 10-11 är den i särklass största bland jourbutikerna. 10-11 har totalt 32 butiker i landet. I centrala Reykjavík finns tre dygnet runt-öppna butiker på Austurstræti, Barónsstígur och Laugavegur.

I dessa tre butiker höjs priserna på nästan samtliga livsmedel klockan 20 och alla helger. Den genomsnittliga höjningen är enligt Fréttablaðið i genomsnitt 8 procent. Eftersom 10-11 har elektronisk prismärkning på hyllorna genomförs höjningen automatiskt och punktligt varje kväll.

10-11:s chef Árni Pétur Jónsson säger till Fréttablaðið att stigande driftskostnader för centrumbutikerna ligger bakom prishöjningarna. I nuläget finns inga planer på att införa systemet för fler varugrupper eller i fler butiker.

Många av kunderna hos 10-11 är turister. Eftersom inga lågprisbutiker i stadskärnan är öppna under kvällstid är många utländska besökare hänvisade till de dyra jourbutikerna. Turister har dessutom ofta låg kännedom om prisläget i jourbutiker och andra butiker.

Teitur Atlason, vice ordförande för konsumentorganisationen Neytendasamtökin, är kritisk till 10-11:s agerande. Han säger i Fréttablaðið att kedjan borde ha informerat om prishöjningarna. Dessutom befarar han att Islands rykte som resmål riskerar att försämras av omotiverat höga priser:
"Sådant beteende kommer att förstöra Islands rykte som turistland och kommer att bita oss i rumpan. Vi ska vara goda och rättvisa värdar. Det är sorgligt att 10-11 på något sätt fråntar oss ryktet och ger isländsk handel och allt det goda arbete som har gjorts ett vanrykte."
Den som vill handla billigare under sena kvällar och nätter kan promenera till Nettó vid Grandi inte långt från den gamla hamnen i Reykjavík.