tisdag 12 juli 2016

Eldsprutande drake välkomnar sjöfarare till RaufarhöfnDen som passerar vågbrytaren vid hamnen i Raufarhöfn hälsas nu av en eldsprutande drake. Bakom konstverket står elektrikern Helgi Ólafsson. Draken är en av Islands fyra skyddsandar och ska därför skydda även Raufarhöfn. För att få draken att spruta eld har Helgi Ólafsson använt sig av dieselolja, berättar Vísir.

På det isländska statsvapnet finns fyra så kallade landvättar: en örn, en bergsjätte, en tjur och en drake. Just draken representerar östra Island. Samtliga landvättar nämns i Snorri Sturlusons Heimskringla.

Draken har nu fått en ny tillvaro på östra Island. På vågbrytaren i Raufarhöfn finns nu en eldsprutande drake som välkomnar alla sjöfarare. Draken är tillverkad av metall. För att kunna spruta eld har elektrikern Helgi Ólafsson använt dieselolja.

Helgi Ólafsson berättar för Vísir att han i flera år haft tankar på ett konstverk utomhus. Idén till just draken kom när han fick veta att draken var den landvätte som ska skydda östra Island, och därmed också Raufarhöfn.