söndag 10 juli 2016

Elitspelare i fotboll döms för våldtäkt

En 27-årig elitspelare i fotboll döms till 18 månaders fängelse för våldtäkt. Efter en utekväll följde han med en kvinna hem där han förgrep sig på henne. Mannen döms mot sitt nekande. I bevisningen mot 27-åringen finns bland annat ett vittne som var med på platsen och hans egna ursäkter till offret på Facebook.

Det var en lördag i april 2014 som fotbollsspelaren, som då representerade Víkingur Ólafsvík i Islands näst högsta serie, var ute och festade. På natten delade han taxi med en kvinna som bodde i närheten av honom. Efter en stund dök han upp hos kvinnan och sade att han glömt nycklarna.

Kvinnan släppte in honom och sade att han kunde sova över. Mannen var mycket påträngande trots att hon sade att inget skulle hända mellan dem. För att oron skulle gå över ringde hon till en vän och bad henne att komma över.

De tre lade sig i samma säng för att sova. Mannen gjorde flera närmanden mot vännen, men gav sig när hon hotade att bita honom.

Plötsligt vaknade kvinnan under natten av att mannen hade fört in sina fingrar i hennes underliv. Kvinnan skrek till och vännen vaknade.

Under rättegången i Héraðsdómur Suðurlands hävdade mannen att han inte hade stoppat fingrarna i kvinnans underliv. Domstolen ansåg dock att mannens berättelse inte var trovärdig. Dels fanns ett vittne på plats som såg honom, dels bad han själv om ursäkt dagen därpå när kvinnan på Facebook skrev att han var en våldtäktsman om det var på detta sätt som han fick sin vilja fram:
"Nej, jag vet inte vad som for i mig. Jag har aldrig gjort något sådant tidigare och mår förfärligt över detta."
27-åringen döms nu till 18 månaders fängelse för våldtäkt. Han ska också betala 900 000 isländska kronor i skadestånd till kvinnan. Han ska dessutom stå för rättegångskostnader på drygt 1,3 miljoner.

När mannen begick våldtäkten spelade han för Víkingur Ólafsvík i den näst högsta serien. Han har även representerat klubbar som Fram, ÍBV och HK i Islands två högsta divisioner. Under våren har 27-åringen spelat för en norsk klubb i division tre där han som anfallare gjort fem mål.

Här kan du läsa domen i sin helhet.