fredag 15 juli 2016

Fransk vandrare dödsstörtade i älv vid Landmannalaugar

Foto: Flugbjörgunarsveitin á Hellu
En 27-årig fransk vandrare omkom i onsdags kväll när han tappade fotfästet och halkade ned i en glaciärälv. Mannen föll handlöst i vattnet och fördes bort av älven. Omkring 300 personer deltog i räddningsarbetet som skedde under mycket svåra förhållanden. Tillsammans med en kamrat var mannen på väg från Landmannalaugar till Torfajökull på höglandet när olyckan inträffade.

Omkring 300 räddningsarbetare från södra och västra Island kallades ut till Sveinsgil i onsdags kväll. Vid 18-tiden kom ett larm från en fransk vandrare. Hans kamrat, en 27-årig man, hade då blivit vittne till hur kamraten hamnade i vattnet och fördes bort av den strömma glaciärälven.

De två männen var på väg från Landmannalaugar till Torfajökull. Området är ganska populärt bland vandrare under somrarna. Vid Sveinsgil norr om Torfajökull gjorde de ett val som skulle visa sig bli ödesdigert. I stället för att vada över Jökulgilskvísl bestämde de sig för att använda sig av en snödriva som sträckte sig över älven.

På snödrivan lyckades bägge ta sig över från den ena stranden till den andra. Men på andra sidan var det så halt att bägge förlorade fotfästet. Bägge vandrarna föll i den iskalla glaciärälven. En av dem lyckades ta sig upp ur vattnet. Han såg själv hur kamraten fördes med av vattenmassorna och försvann utom synhåll.

Sveingsil ligger mycket isolerat. Efter att ha kommit fram till Landmannalaugar kunde räddningsarbetarna åka ytterligare en bit. Därefter vandrade de i 40 minuter för att komma fram till olycksplatsen. Där väntade en av de mest krävande insatserna som den isländska räddningstjänsten ställts inför på senare år.

Den saknade 27-åringen fanns troligtvis - om han inte hade lyckats ta sig upp ur älven längre fram - under den 20 meter tjocka brygga av snö och sammanpressad is som sträckte sig över älven. Bryggan var dessutom 45 meter lång. På sina håll var den strömma älven mycket grund. Samtidigt var avståndet mellan vattenytan och snö- och istäcket ibland inte mer än 5 centimeter.

Räddningsarbetarna började med att försöka få bort snön. Eftersom det i praktiken mest handlade om is blev arbetet mycket mödosamt. Först användes spadar och sågar. Sedan användes sprängmedel för att skapa sprickor i snön som skulle underlätta grävandet. Planen var att skapa tre hål i täcket som skulle kunna göra det lättare att få syn på 27-åringen.

Dykare skickades in för att undersöka det avsnitt av älven som täcktes av snömassorna. De första dyken gav inget resultat. Samtidigt var förhållandena svåra. Älven var ström och under snötäcket fanns inget ljus. Dessutom var det regn, dimma och låga moln. Och snömassorna hängde alltså bara några centimeter ovan vattenytan.

Vid 21.30 i onsdags hittades den saknade 27-åringen. Troligen hade han då - i takt med att dagens smältvatten nådde älven - spolats fram från en plats under snötäcket där han tidigare fastnat. Efter att dykare fått syn på mannen tog det en halvtimme innan de kunde bära kroppen upp ur älven.

27-åringen var död när han påträffades. Dödsorsaken är inte klar, men troligtvis dog han inte av själva fallet utan av drunkning i älven. Mannen låg på älvens botten när han hittades.

Kroppen transporterades med helikopter till Hrauneyjar. Där väntade polis som transporterade kroppen till Selfoss. Där dödförklarades 27-åringen av läkare vid midnatt. Ett par timmar senare avslutades räddningsinsatsen vid Sveinsgil och de sista räddningsarbetarna kunde återvända hem.

Polis och franska ambassaden har kontaktat 27-åringens anhöriga. Hans kamrat har rest hem till Frankrike från Island.