fredag 8 juli 2016

H&M till Island - öppnar i Reykjavík och Kópavogur

H&M öppnar för första gången butiker på Island. Hafnartorg i Reykjavík och köpcentrumet Smáralind i Kópavogur blir platsen för modekedjans två första etableringar i landet. Dessutom ska förhandlingar pågå om en butik i Kringlan i Reykjavík. Den första butiken öppnar under nästa år. Samtidigt försvinner Debenhams från Smáralind efter femton år i gallerian.

I många år har det gått rykten om H&M:s intresse för att etablera sig på Island. Och kanske ännu starkare har islänningarnas intresse för H&M varit. Trots att kedjan inte finns i landet är det den i särklass populäraste modekedjan bland islänningar. I synnerhet är plaggen populära bland barnfamiljer.

Den genomsnittliga kunden handlade förra året på H&M för 13 571 isländska kronor. Hos tvåan Lindex shoppade islänningarna i snitt för 6 104 kronor. H&M:s marknadsandel är redan 22 procent. Det visar statistik från Meniga.

Däremot gjorde islänningarna fler besök hos Lindex. Med tanke på att H&M ännu inte finns på Island är det inte särskilt underligt. Lindex finns däremot sedan några år tillbaka i Kringlan i Reykjavík, i Smáralind i Kópavogur och i Glerártorg i Akureyri.

Nu står det alltså klart att H&M öppnar på Island. Under nästa år öppnas en butik i köpcentrumet Smáralind och under 2018 öppnas en butik på Hafnartorg i Reykjavík. Den senare butiken hamnar i det nya kvarter som byggs vid konsert- och kongresshuset Harpa.

H&M undertecknade i dag avtal med fastighetsbolaget Reginn om lokalerna.

Exakt vilka lokaler det handlar om i Smáralind är inte klart. Men två konkurrenter försvinner inför modejättens ankomst. Karen Millens butik i Smáralind har redan stängts. Senast i maj nästa år stänger även Debenhams, som har funnits i gallerian i femton år. Samtidigt flyttar sport- och friluftskedjan Útilíf till mindre lokaler. Hagkaup - som också säljer kläder - gör sig dessutom av med 200 kvadratmeter butiksutrymme.

Såväl Karen Millen och Debenhams som Útilíf och Hagkaup ingår i Hagar, Islands största detaljhandelskedja. Enligt Fréttablaðið överger bolaget nu affärslokaler i Smáralind på totalt 9 500 kvadratmeter.

Debenhams lokaler i Smáralind är på 3 200 kvadratmeter. Det är troligt att det är här som H&M kommer att flytta in.

I pressmeddelandet från H&M ges inga detaljer om butikerna. Fastighetsbolaget Reginn uppger i ett pressmeddelande att det handlar om just Hafnartorg och Smáralind.

Enligt ett pressmeddelande från Reitir, som äger Kringlan i Reykjavík, pågår dessutom förhandlingar om butikslokaler i köpcentrumet. Målet ska vara att öppna under slutet av 2017. Förhandlingarna väntas bli klara inom de närmaste veckorna.

Under de tre första timmarnas handel stärktes Reginns aktiekurs på börsen i Reykjavík med drygt 2 procent sedan avtalet med H&M blivit känt.

Här kan du läsa mer om turerna kring H&M:s etablering på Island.