måndag 18 juli 2016

Hollywood-film spelas in i Djúpavík i höstEn amerikansk storfilm spelas in i Djúpavík i höst. Omkring 200 personer kommer att jobba med inspelningen. Produktionsbolaget True North har hyrt hela Hótel Djúpavík för projektet. De flesta som arbetar med filmen kommer dock att sova ombord ett kryssningsfartyg som kommer att lägga till i Reykjarfjörður.

När sommargästerna lämnat Djúpavík bor bara två personer på orten: Eva Sigurbjörnsdóttir och Ásbjörn Þorgilsson som driver Hótel Djúpavík. Inte sedan sillfabriken stängde 1954 har så många personer bott på orten som det kommer att göra i höst. Ásbjörn Þorgilsson berättar i Bændablaðið att "en stor Hollywood-film" då kommer att spelas in i Djúpavík:
"Utöver att hyra hotellet väntas ett kryssningsfartyg där människorna kommer att bo medan inspelningarna pågår."
Vilken film det handlar om är en hemlighet. Leifur B. Dagfinnsson, delägare i produktionsbolaget True North, bekräftar dock för RÚV att inspelningen kommer att äga rum. True North har tidigare varit inblandat i en lång rad amerikanska storfilmer som spelats in på Island.

Det är inte heller klart exakt när inspelningarna kommer att ske. Hótel Djúpavík är dock fullbokat hela september och oktober, så det är knappast någon vild gissning att det är då som tagningarna görs.

Djúpavík har en gång tidigare varit skådeplatsen för en långfilm. År 1976 - då ett par familjer bodde i Djúpavík men hotellet ännu inte hade öppnat - filmades Blóðrautt sólarlag på orten. Regissör var Hrafn Gunnlaugsson. Filmen hade premiär i RÚV året därpå.

Reaktionerna på filmen var starka. Den skildrar hur två män bestämmer sig för att tillbringa en tid i ett övergivet samhälle. Med sig har de stora mängder sprit och vapen. Det dröjer dock inte länge förrän idyllen övergår i skräck.

Ovan kan du se titellåten till Blóðrautt sólarlag och här kan du läsa mer om Djúpavíks historia.

Uppdatering: Enligt Nútíminn är det Justice League som ska spelas in i Djúpavík i höst. Regissör är Zack Snyder. Medverkar gör bland annat Ben Affleck, Amber Heard och Willem Dafoe. Island kommer sannolikt att föreställa en främmande planet i filmen.