lördag 30 juli 2016

Icewear bygger affärscentrum i Vík í Mýrdal

Restaurang, mataffär och en jättebutik för Icewear ska samsas i ett nytt affärscentrum i Vík í Mýrdal. Dessutom kan Vínbúðin och andra butiker få plats i det 3 800 kvadratmeter stora köpcentrumet. Satsningen väntas skapa upp till tjugo nya jobb på orten. Köpcentrumet ska stå klart till nästa år, rapporterar Fréttablaðið.

Turistrusningen till den isländska sydkusten visar inga tecken på att avmattas. I år tros omkring 800 000 personer besöka Vík í Mýrdal. Det lilla samhället är för många ett givet stopp både på bussutflykter till södra Island och under turer längs ringvägen runt hela landet.

I Vík í Mýrdal råder just nu bostadsbrist. Därför har kommunen förbjudit ytterligare uthyrning genom webbplatser som Air Bnb. Dessutom är ortens enda livsmedelsbutik, Kjarval, trångbodd under sommaren.

Ágúst Þór Eiríksson är vd för Icewear, en tillverkare av friluftskläder som redan har en stor butik i Vík í Mýrdal. I det nya köpcentrumet - som blir 3 800 kvadratmeter - får Icewear lokaler på 1 250 kvadratmeter. Restaurangen blir 1 500 kvadratmeter. Dessutom ska det finnas plats för en livsmedelsbutik, en systembutik, toaletter med mera.

I dag har både Vínbúðin - det isländska systembolaget - och Kjarval lokaler längs Víkurbraut. Om det blir Kjarval som kommer att erbjudas plats i köpcentrumet är inte klart. Ágúst Þór Eiríksson säger i Fréttablaðið att förhandlingar med Vínbúðin pågår:
"Vi besvarar kallet. Allt inom turismen i Vík har spruckit och det är stort behov av ökad service för turister. Därför blir det ett fullkomligt toalettutrymme för turister med många toaletter. ... Så utökas parkeringsplatserna både för bussar och privatbilar, vilket det finns ett stort behov av."
Köpcentrumet byggs vid Austurvegur i anslutning till Icewears befintliga lokaler.

Här kan du läsa mer om ökningen av turister till Vík í Mýrdal.