måndag 18 juli 2016

Inga spår efter fler isbjörnar på norra Island

Några fler isbjörnar syntes inte till när kustbevakningen i går flög över området från Skagaströnd till Sauðárkrókur. Det isberg som den isbjörn som tog sig i land i lördags använde har inte synts till. Men enstaka mindre isberg kan ha följt med strömmarna från Grönlands östkust till Húnaflói. Den skjutna isbjörnen har nu förts till Garðabær för att obduceras.

Vid 22-tiden i lördags upptäcktes en isbjörn vid Hvalnes på Skagafjörður på norra Island. Sannolikt hade den nyligen simmat i land efter att ha drivit mot Island på ett isberg från östra Grönland. Eftersom det fanns flera gårdar i närheten gav polisen klartecken till att björnen skulle skjutas.

En jägare fällde det dödande skottet strax före midnatt. Den döda isbjörnen fördes till Skagaströnd där kroppen lades i ett kylrum. Under söndagen transporterades den till Náttúrufræðistofnun Íslands i Garðabær. Där kommer myndighetens personal att obducera isbjörnen.

På begäran från polisen i Blönduós flög en av kustbevakningens helikoptrar över Skagafjörður i går. Besättningen följde enligt ett pressmeddelande kustlinjen från Skagaströnd till Sauðárkrókur utan att få syn på ytterligare isbjörnar.

Några observationer av fler isbjörnar har inte gjorts. Inte heller finns det något som tyder på att den hona som sköts i lördags hade sällskap. Det såg dock ut som att hon ganska nyligen diat en unge. Men det är oklart hur björnen tog sig till Island från östra Grönland.

Under gårdagens överflygning fick inte besättningen syn på några isberg nära kusten. I den rapport över isläget som Veðurstofa Íslands publicerade i måndags fanns det inga kända större isberg i isländska vatten. Vid den här tiden på året sträcker sig packisen heller inte långt från den grönländska kusten. Mindre isberg tros dock ha drivit in i Húnaflói utan att ha blivit synliga på radar.

Karitas Guðrúnardóttir var den som tillsammans med maken Egill Bjarnason fick syn på isbjörnen. Hon säger till Feykir att hon nära stranden sett rester av drivis. Björnen kan dessutom ha simmat och flutit med havsströmmarna. Just vid Hvalnes spolas mycket drivved upp på stranden - ett tecken på att strömmarna är starka just i området.

Jón Gunn­ar Ottós­son­ är föreståndare för Nátt­úru­fræðistofn­un­ Íslands. Han säger i Morgunblaðið att polisen tog rätt beslut om att skjuta björnen. Han anser att de som förespråkar att isbjörnar som kommer till Island ska fångas och transporteras tillbaka till Grönland inte tar hänsyn till hur komplicerad, kostsam och riskabel ett sådant försök vore:
"Detta är farliga djur. Detta är inte några små söta nallebjörnar."
Den björn som sköts i lördags var den femte sedan 2008. Det året kom två björnar med två veckor emellan. Då skaffade myndigheterna en bur, bedövningsmedel och ett särskilt gevär som en isbjörn skulle kunna fångas med. Buren har dock aldrig kommit till användning, men förvaras enligt Morgunblaðið i Akureyri.

Djuren har skjutits eftersom det funnits risk för att de skulle kunna utgöra en fara för människor och andra djur. På Hvalnes finns det exempelvis utöver husdjur omkring 50 hästar och 600 får.

Redan i går kontaktades myndigheten enligt RÚV av en person som ville köpa den skjutna isbjörnen. Den är dock inte till salu. Djuret kommer efter obduktionen sannolikt att stoppas upp och visas upp på ett museum i landet.

Här kan du läsa mer om den skjutna isbjörnen.