onsdag 20 juli 2016

Inga spår efter unga isbjörnar på Hornstrandir

Foto: Keldur
Några isbjörnar syntes inte till när kustbevakning och polis i går flög med helikopter över Hornstrandir. En isbjörn tog sig i land i området för fem år sedan, men den här gången fanns det farhågor om att den björn som sköts i lördags hade kunnat ha med sig ungar som simmat i land på Hornstrandir.

Under sommaren väntas omkring 6 000 personer vandra på Hornstrandir, ett sedan länge övergivet och väglöst område i nordöstra Västfjordarna. Här har historiskt många isbjörnar som kommit från Grönland tagit sig i land.

Senast en isbjörn simmade i land på Hornstrandir var våren 2011. Då upptäcktes en björn på stranden av besättningen på en förbipasserande fiskebåt. Björnen sköts från helikopter.

Eftersom det var före vandringssäsongens början fanns bara några få personer i området. Polis ansåg dock att det var nödvändigt att skjuta björnen. Om den hade fått syn på vandrarna hade de varit i akut fara. Polis befarade även att björnen skulle kunna simma eller gå till befolkade trakter.

Det var i lördags kväll som jägare sköt ihjäl en isbjörn vid Hvalnes i Skagafjörður. Obduktion visade att det var en vuxen hona som nyligen haft ungar.

Hur isbjörnen tagit sig till Island är inte känt, men sannolikt är att det handlar om en björn från östra Grönland som på ett isberg drivit med havsströmmarna mot Island. Därefter har björnen troligtvis simmat den sista sträckan.

I tisdags i förra veckan gjorde polis och kustbevakning en rutinflygning över Hornstrandir. Då syntes inga isbjörnar till varken på land eller till havs. Under gårdagens överflygning med helikopter höll de särskilt utkik efter isbjörnar. Några isbjörnar syntes inte till, men det var också mycket dimmigt i området.

Några uppgifter om isbjörnar på Hornstrandir har inte kommit sedan i lördags. Myndigheterna befarade att honan hade kunnat ha med sig sina ungar när hon lämnade den grönländska östkusten. Ungarna skulle ha kunnat ta sig i land tidigare än honan. Därför ville myndigheterna försäkra sig om att det inte fanns några isbjörnar på Hornstrandir.

Den isbjörn som sköts i lördags var den femte sedan 2008. Att polis vid samtliga tillfällen gett klartecken till att skjuta björnarna är något som har fått kritik. Juristen Árni Stefán Árnason har vid flera tillfällen kritiserat myndigheterna för att inte ha någon beredskap för att fånga in isbjörnar. Han säger i Fréttablaðið att den senast skjutna björnen kan ha haft ungar som nu kämpar för sina liv:
"Jag tycker att en enorm respektlöshet lyser igenom och det har visat sig vid obduktionen i dag. Den björnhona som kom hit och sköts hade fortfarande mjölk i juvren vilket pekar på att hennes avkomma också kan finnas vid land."
För åtta år sedan försökte myndigheterna utan framgång fånga in en isbjörn som tagit sig i land på norra Island. Planen var att skjuta den med bedövningsmedel och därefter sätta den i en bur och flyga tillbaka den till Grönland. När det såg ut som att björnen var på väg att simma ut till havs sköts den. Myndigheterna befarade att de skulle förlora björnen ur sikte och att den skulle gå i land på någon annan plats längs kusten.

Samma metod används i Kanada. Árni Stefán Árnason säger i Fréttablaðið att den även borde kunna fungera på Island. Han anser att de björnar som skjutits i landet skjutits i onödan:
"När något sådant sker i Kanada skickas experter till platsen med helikopter och de får skjuta djuret med bedövningsmedel. Sedan flyttas det till avlägsnare trakter."
Här kan du läsa mer om den isbjörn som sköts i lördags.