söndag 17 juli 2016

Isbjörn skjuten på norra Island - fälldes med skott i hjärtat

En isbjörn sköts ihjäl strax före midnatt i går vid gården Hvalnes i Skagafjörður. Polisen fick larmet vid 22-tiden. En jägare fällde djuret på 130 meters håll. Det uppger Morgunblaðið. Isbjörnen hade sannolikt nyligen simmat i land när den upptäcktes. Bara några kilometer norrut sköts 2008 en annan isbjörn som lyckats ta sig till Island från Grönland.

Det hade hunnit gå fem år sedan en isbjörn senast syntes till på Island. Då var det en mager hona på tre år som sköts från helikopter på Hornstrandir. Det var då den fjärde isbjörnen som tagit sig från Grönland till Island inom loppet av tre år. Sedan dess har flera larm inkommit utan att någon björn hittats.

Vid 22-tiden i går kväll larmades polisen i Sauðárkrókur av boende på gården Hvalnes i Skagafjörður. Det var Egill Bjarnason som var ute på en ridtur som fick syn på isbjörnen på stranden vid Hvalneshöfði. Den befann sig då ungefär 500 meter från gården.

Egill Bjarnason berättar för Morgunblaðið att det tog en stund innan han var övertygad om att det han såg faktiskt var en isbjörn:
"Djuret rörde sig snabbt och gick längs stängslet fram och tillbaka. Det var där en stund. Sedan när det såg hästarna så spände det sig. Därefter stod björnen upp på kullen och då förstod jag till sist att detta inte var ett får när den stod på två ben."
Tillsammans med sin far och jägaren Jón Sigurjónsson, som var med om att skjuta en av de två isbjörnar som tog sig i land 2008, följde de isbjörnen på håll. De larmade polisen som i sin tur ringde runt till granngårdarna och uppmanade alla att hålla sig inomhus. Uppe på Hvalneshöfði sköt Jón Sigurjónsson björnen på ett avstånd av 130 meter. Han använde bara ett skott som träffade direkt i hjärtat.

Bjarni Egilsson, som var en av de tre som var med om att fälla björnen, säger i Morgunblaðið att isbjörnen tycktes vara särskilt intresserad av höbalar i vit plast - något som det finns gott om på fälten denna tid på året. Kanske såg de ut som is.

Även om det ännu inte är bekräftat så talar allt för att det handlar om en isbjörn från Grönland som befunnit sig i land en kort tid innan den upptäcktes. Isbjörnen har med all sannolikhet hamnat på ett isflak som drivit så långt från Grönlands östkust att den inte kunnat vända tillbaka. Havsströmmarna - som är starka vid Hvalnes - har sedan fört björnen mot Island.

Eftersom inga isflak eller isberg rapporterats i området tyder det på att björnen simmat den sista sträckan efter att ha siktat land. Havsisen sträcker sig vid denna tiden på året inte särskilt långt från den grönländska kusten. Det ökar sannolikheten för att isbjörnen simmat långt. Samtidigt tycktes den - till skillnad från många av de andra isbjörnar som tagit sig till Island - inte ha varit utmärglad.

Egill Bjarnason säger i Morgunblaðið att det var nödvändigt att skjuta djuret direkt. Både på Hvalnes och granngårdarna Lágmúli och Kleif finns både djur och människor som hade kunnat bli offer för en hungrig isbjörn. Om björnen hade tillåtits simma ut till havs hade den kunnat ta sig i land på en annan plats.

Den döda isbjörnen - som tros vara en ganska ung hona - flyttades från stranden med traktor. Den kommer att tas om hand och undersökas av myndigheterna.

Sedan den extremt kalla vintern 1918, då ett trettiotal isbjörnar tog sig i land, har isbjörnsbesöken blivit allt mer sällsynta. Under de senaste femtio åren handlar det om sju isbjörnar. En av dessa sköts 2008 vid gården Hraun som ligger en knapp mil norr om Hvalnes. Havsströmmarna gör att många björnar driver i land just vid Skagafjörður.

Här kan du läsa mer om isbjörnar på Island.