söndag 17 juli 2016

Isländsk polis: Inget annat val än att skjuta isbjörnen

Något annat alternativ än att skjuta den isbjörn som i går kväll tog sig i land vid Hvalnes fanns inte. Det säger Kristján Þorbjörnsson, polischef i Sauðárkrókur, till Vísir. Om isbjörnen hade försvunnit ur sikte hade den utgjort en akut fara för både människor och andra djur. Kroppen har frysts in och transporteras till Reykjavík där den kommer att undersökas.

Vid 22-tiden i går kväll upptäckte bönder på gården Hvalnes i Skagafjörður en isbjörn på stranden. De larmade polis som kontaktade flera jägare. Isbjörnen rörde sig lugnt vid strandkanten. Pälsen var blöt vilket kan tyda på att den nyss kommit upp ur vattnet efter en lång simtur mellan Grönlands östkust och norra Island.

Strax före midnatt sköts björnen. Det var den femte björnen som kommit till Island sedan 2008. Av dessa har tre tagit sig i land vid Skagafjörður. Samtliga har skjutits. Kristján Þorbjörnsson, polischef i Sauðárkrókur, säger till Vísir att det inte fanns något annat alternativ:
"Det är bara så att det som står högst upp på prioriteringslistan är att garantera människors säkerhet, och det var mycket nära till närmaste gård - några hundra meter - och det fanns inget annat val än att skjuta djuret. ... Vi kallade ut några erfarna jägare samtidigt som vi får veta detta och när vi kommer till platsen så har djuret fällts. Det gjordes mycket snabbt och snyggt."
Kroppen fördes redan tidigt i morse till ett fryshus i Skagaströnd. Under dagen kommer den enligt Morgunblaðið att transporteras till Reykjavík. Där kommer den att undersökas av Nátt­úru­fræðistofn­un­ Íslands.

Karitas Guðrúnardóttir fick syn på björnen när hon var ute på en ridtur tillsammans med maken Egill Bjarnason. Hon säger till Vísir att de först trodde att det rörde sig om ett får som gick omkring på stranden:
"Vi funderade mycket på detta eftersom vi tyckte att det betedde sig aningen underligt. ... Men så stod det upp på bakbenen och sträckte på sig. ... Då satte vi av i galopp hem eftersom barnen höll på att leka vid gården. ... Vi var naturligtvis i chock. Vi trodde inte detta förrän vi hade fått kikare och med egna ögon fått det bekräftat att det var en björn."
Bjarni Jónsson, bonde på Hvalnes, var med när björnen sköts. Den som höll i geväret var Jón Sigurjónsson. På 130 meters håll lyckades han träffa djuret i hjärtat. Bjarni Jónsson säger till RÚV att de höll isbjörnen under uppsikt tills de fått klartecken att skjuta den:
"Vi gav oss i väg till en plats där vi hade ett bra avstånd utan att djuret lade märke till oss. När skytten hade kommit på ett bra avstånd ställde han sig upp. Min son behövde bara ge ifrån sig lite ljud så att djuret skulle titta upp så att det kom inom skotthåll. Det fungerade och djuret fälldes med ett skott."
Många av de isbjörnar som tagit sig till Island har varit utmärglade. En teori är att det handlar om svaga djur som trängs undan allt längre från den östgrönländska kusten. Så småningom är de så långt ifrån land att de tvingas att följa med strömmarna på ett isflak. Men Bjarni Jónsson säger till RÚV att den här björnen tycktes må bra:
"Den var mycket pigg och tycktes inte vara matt. Den gick av och an fram och tillbaka längs stängslet. Den tittade på de vita höbalarna. Den gick inte över stängslet utan följde det. Så återvände den till den plats där den tycks ha kommit i land."
Isbjörnen - en hona som troligtvis inte var fullvuxen ännu - kommer sannolikt att stoppas upp. Tre av de fyra björnar som kom mellan 2008 och 2011 visas i dag upp på olika museer. Den sista av dem, som sköts på Hornstrandir 2011, förvaras alltjämt i frysrum. Flera är dock intresserade av att ställa ut djuret.

Sedan Island befolkades har omkring 600 isbjörnsbesök registrerats. Det verkliga antalet är sannolikt betydligt högre. Majoriteten av djuren har tagit sig i land på norra Island.

Isbjörnar är skyddade enligt isländsk lag. De får skjutas om de utgör en fara för människor eller djur. I praktiken innebär det att de bara får skjutas på eller i närheten av land. De får däremot inte skjutas om de simmar eller befinner sig på isflak ute på öppet hav.

Här kan du läsa mer om den isbjörn som sköts i natt.