fredag 8 juli 2016

Köldrekord att vänta från ny väderstation på Dyngjujökull

Foto: Veðurstofa Íslands
De lägsta temperaturerna på Island kommer i fortsättningen ofta att registreras på Dyngjujökull. Glaciären ligger på 1 689 meters höjd och är en del av Vatnajökullmassivet. Syftet med den nya väderstationen är att följa klimatförändringar. På samma plats har Veðurstofa Íslands enligt ett pressmeddelande sedan tidigare placerat en jordskalvsmätare.

Dyngjujökull ligger en mil norr om vulkanen Grímsvötn i västra Vatnajökull. Där placerade nyligen Veðurstofa Íslands en väderstation som mäter vindstyrka, vindriktning och temperatur. Precis som den jordskalvsmätare som finns på samma plats drivs den av elektricitet från solpaneler och ett litet vindkraftverk.

Höjden är 1 689 meter. Den kommer dock inte att vara konstant eftersom att mätarens höjd kommer att följa förändringar i snö- och istäcket. Den väderstation som ligger på den näst högsta höjden är Gagnheiði på 949 meter. Den stora höjdskillnaden gör att Dyngjujökull hädanefter ofta kommer att vara den plats där de lägsta temperaturerna noteras.

Syftet med väderstationen är dock inte dagliga prognoser. I stället ska den vara ett redskap för att följa klimatförändringar och andra långsamma processer. Eftersom den är placerad på ett så utsatt ställe räknar Veðurstofa Íslands med att den inte kommer att vara en lika pålitlig leverantör av data som andra väderstationer.

Dagens hittills lägsta temperatur, -5,8 grader, har uppmätts just på Dyngjujökull. Näst kallast, -0,4 grader, har det varit just på Gagnheiði.