torsdag 7 juli 2016

Konstnär hällde färg i Strokkur - frias i domstolMarco Evaristti begick inget brott när han färgade gejsern Strokkur rosa. Det är enligt Héraðsdómur Suðurlands inte bevisat att konstnären orsakade någon varaktig skada på naturen när han hällde fem liter livsmedelsfärg i gejsern. Inte heller är det avsnitt av naturskyddslagen som han åtalades för att ha brutit mot tillräckligt tydligt formulerat när det gäller vad som får bestraffas.

Tidigt på morgonen den 24 april förra året anlände konstnären Marco Evaristti till Geysirområdet. Med sig hade han fem liter röd livsmedelsfärg. I en timme inväntade han soluppgången. Vid femtiden hällde han färgen i gejsern Strokkur. Därefter filmade och fotograferade han när rosafärgat vatten erupterade ur Strokkur.

Marco Evaristti var ensam på platsen. När myndigheterna kom till området för att undersöka vad som hänt påträffades stänk av rosa färg på flera stenar. I några vattenpölar fanns också rosa toner.

Polis och åklagare ansåg att Marco Evaristti gjort sig skyldig till brott mot naturskyddslagen. Han fick möjligheten att ta ett straff bestående av böter på 100 000 isländska kronor eller åtta dagar i fängelse. Marco Evaristti vägrade. Han ansåg att det han gjort var att använda naturen som scen för ett konstverk. Han hade inte orsakat några skador på naturen.

Den 8 juni i år var Marco Evaristti tillbaka på Island. Inför Héraðsdómur Suðurlands i Selfoss stod han åtalad för brott mot naturskyddslagen. Åklagaren hävdade under slutpläderingen att ett lämpligt straff vore böter på 200 000 isländska kronor.

I rätten jämförde Marco Evaristti det han gjort vid Strokkur med att skriva i sanden på en strand. På samma sätt som havets vågor snart raderar spåren av vad som skrivits såg nya utbrott från Strokkur till så att alla spår av färgen försvann.

Marco Evaristti sade under rättegången att han medvetet valt en växtbaserad livsmedelsfärg eftersom han var övertygad om att den inte skulle skada gejsern. Syftet med aktionen ska ha varit att väcka uppmärksamhet för just naturskyddsfrågor. Han ansåg att de utsläpp som följer med den ökande turismen till Island borde vara föremål för diskussion och rättsliga åtgärder.

Domstolen fastslog att det inte rådde några tvivel om händelseförloppet. Bevis fanns inte minst i form av bilder och filmer som Marco Evaristti själv publicerat. Dessutom visade fotografier att aktionen lämnat spår efter sig i form av rosafärgat vatten på flera platser nära Strokkur.

Men Héraðsdómur Suðurlands väljer alltså att fria Marco Evaristti. Domstolen anser inte att det är bevisat att han orsakat några skador på naturen. Dessutom är det avsnitt av naturskyddslagen som han anklagades för att ha brutit inte tillräckligt precist formulerat för att det ska vara möjligt att fälla honom för brott.

Staten ska enligt domen stå för Marco Evaristtis rättegångskostnader på 552 420 isländska kronor.

Här kan du läsa mer om Marco Evaristti och här kan du läsa domen i sin helhet.