lördag 9 juli 2016

Målad asfalt ska minska trafikdöd bland silvertärnor

Asfalt målad i ljusa färger ska få färre unga silvertärnor att hålla till på landsvägen mellan Rif och Hellissandur. Ungarna söker sig till asfalten eftersom den är varm - men på vägen blir många fåglar varje sommar överkörda av bilister. Antalet unga silvertärnor som dödas skulle kunna vara så många att det påverkar beståndet, rapporterar RÚV.

Längs landsvägen mellan Rif och Hellissandur på Snæfellsnes häckar varje år tusentals silvertärnor. De senaste åren har återväxten försämrats avsevärt. Precis som flera andra sjöfågelarter har silvertärnan svårt att hitta föda. Därför har allt färre ungar lyckats överleva sommaren.

Ett annat problem är den ökande trafiken på landsvägen runt Snæfellsnes. Mellan Rif och Hellissandur häckar många silvertärnor precis i vägkanten. Många ungar ger sig ut på vägen eftersom asfalten blir varm. Men där blir många av dem också överkörda av bilister.

I ett försök har biologer nu målat tre vägavsnitt i ljusa färger: rosa, ljusblått och gulgrönt. Tanken är att asfalten på de sträckor där flest silvertärnor häckar inte ska bli lika het. Därmed ska fåglarnas intresse för att ge sig ut på vägen minska.

Ett annat skäl till att måla vägbanan är att unga silvertärnor blir mer synliga mot ljusa färger än mot grå asfalt.

Kristinn Ólafur Kristinsson är biolog vid Sjávarrannsóknarsetrið Vör i Ólafsvík. Han säger till RÚV att förhoppningen är att försöket ska ge resultat. Nästa sommar vill han testa andra färger. Att lösa problemet är viktigt eftersom han befarar att antalet unga silvertärnor som dödas är så stort att det har inverkan på beståndets storlek:
"Ja, jag kan absolut tänka mig det. Det är otroligt många ungar som dödas varje år på grund av detta problem."
Här kan du läsa mer om silvertärnan.