fredag 22 juli 2016

Ministrar i ordkrig om regeringens prioriteringar

Självständighetspartiet strävar enbart efter att sänka skatterna för de rikaste och att banta statsskulden. Att få loss pengar till välfärdssatsningar är ofta oerhört svårt. Det hävdar socialminister Eygló Harðardóttir. Men finansminister Bjarni Benediktsson sågar hennes uttalanden. Tvärtom har Island aldrig tidigare lagt så stora resurser på socialförsäkringssystemet.

Regeringssamarbetet mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet har präglats av ständiga konflikter. Inte minst är det socialminister Eygló Harðardóttir som har kommit i kläm. Det är till exempel ingen hemlighet att finansminister Bjarni Benediktsson motsatt sig en lång rad av hennes bostadspolitiska förslag.

Inom regeringen har det också funnits djupa konflikter om bland annat nedskrivningen av inflationsindexerade bostadslån, privatiseringen av Landsbanki, införandet av ett naturpass och fiskepolitiken.

Eygló Harðardóttir tillhör Framstegspartiets socialliberala flygel. Den har ofta hamnat i kläm även internt. Partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har fört partiet i en högerpopulistisk och nationalistisk riktning som inte uppskattas av alla medlemmar.

Något datum är ännu inte bestämt, men troligtvis blir det nyval på Island i oktober. Framstegspartiet befinner sig i en djup kris. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vill inte avgå men förknippas i dag bland allmänheten främst för hur han försökt dölja sitt ägande i ett bolag i ett skatteparadis. Och opinionssiffrorna är så låga att partiet inte längre har någon större marginal ned till alltingets femprocentsspärr.

Nu hävdar Eygló Harðardóttir att hon ofta fått slåss med Självständighetspartiet för att få resurser till förbättringar av välfärden. Hon säger till RÚV att det är Självständighetspartiets fel att reformer inom bostadssystemet uteblivit. Dessutom är det allt färre som får barnbidrag - och antalet kommer att minska ytterligare om Bjarni Benediktsson får sin vilja igenom:
"Det har varit mycket strider. Ibland till och med slagsmål med samarbetspartiet om anslag till välfärdssystemet. Vi har sett att det råder ett avsevärt motstånd mot de förändringar jag vill göra inom bostadssystemet. Vikten där har snarare legat på att sänka skatter, att sänka skatter för de mest välbeställda och sänka statens skulder. Vi har sett konsekvensen av det här före kraschen när vi lyckades att sänka statskassans skulder, men däremot höll hushållen på att drunkna i skulder, företagen höll på att drunkna i skulder och även kommunerna."
Inför valet 2013 talade Framstegspartiet om att underlätta för unga islänningar att skaffa sig en bostad. Sedan dess har priserna stigit, hyrorna skenat och utbudet av hyresbostäder minskat. Eygló Harðardóttir vill se ett system med inkomstrelaterat bostadsbidrag. Hon säger till RÚV att dagens system inte fungerar:
"Jag anser att med det så står landets familjer, som en ung familjefar som tog kontakt med mig, inför att skuldsätta sig än mer snarare än att få ett rimligt stöd från samhället."
Att Självständighetspartiet främst bryr sig om samhällets rikaste är en uppfattning som många av partiets motståndare har. När Eygló Harðardóttir anklagar partiet för att gå den ekonomiska elitens ärenden anspelar hon på en bild som många redan har.

Hennes utspel fick starka reaktioner från koalitionspartnern. Alltingsledamoten Guðlaugur Þór Þórðarsson, som är vice ordförande för budgetnämnden, kallar Eygló Harðardóttirs uttalanden för "jädrigt billiga" och ett tecken på att hon har påbörjat Framstegspartiets valrörelse. Han säger till RÚV att skattesänkningar gynnar alla:
"Det är inte precis så att det inte gynnar hushållen i landet om skatterna sänks. Det kommer hushållen direkt till godo. ... Du behöver ha en miljö som gör att näringslivet kan blomstra vilket gynnar människorna i landet på ett direkt sätt."
Eygló Harðardóttirs partikamrat Vigdís Hauksdóttir är ordförande för budgetnämnden. Hon säger till Kjarninn att hon inte upplevt några slagsmål mellan partierna om prioriteringar:
"Jag talar bara för mig, men samarbetet med partiet i budgetnämnden har varit mycket bra och det har aldrig fallit någon skugga över det. ... Ur min synvinkel känner jag inte igen Eyglós uttalanden, men jag vet naturligtvis inte vad som sker vid regeringens bord."
Även Bjarni Benediktsson tillbakavisar anklagelserna. Han skriver på Facebook att regeringen aldrig tidigare lagt så stora resurser på socialförsäkringssystemet. Dessutom har köpkraften ökat, skatterna sänkts och importtullar avskaffats. Goda statsfinanser är enligt finansministern förutsättningen för framtida satsningar på välfärd, utbildning och infrastruktur:
"Vi är på rätt väg och kan fortsätta framåt med disciplin och realism parallellt med förnuftiga målsättningar om att förbättra alla landsmäns villkor på en stabil grund."
Össur Skarphéðinsson, alltingsledamot för Socialdemokraterna, kommenterar även han Eygló Harðardóttirs utspel på Facebook. Han hävdar att uttalandena i praktiken innebär att regeringssamarbetet är dött. Samtidigt anser han att hon positionerar sig inför Framstegspartiets landsmöte som den enda inom partiet som vågar gå emot Självständighetspartiet:
"Med eftertryck för hon fram budskapet att hon är den enda ledaren som vågar trotsa Självständighetspartiet. Gräsrötterna vet mycket väl att Framstegspartiet har enorma interna problem på grund av Sigmundur Davíð som tänker återvinna det politiska anseendet genom att omväljas som ordförande - oavsett vad det kostar partiet. Hon vet också att Panamaintervjun kommer att begrava Framstegspartiet levande under hans ledarskap."
Vidare skriver Össur Skarphéðinsson att det är uppenbart att gräsrötterna vill återgå till en mer socialistisk politik. Att han önskar en sådan utveckling är inte förvånande. Om Självständighetspartiet blir isolerat i alltinget ökar sannolikheten för att det förlorar regeringsmakten samtidigt som en vänsterliberal kursändring inom Framstegspartiet ökar sannolikheten för att Socialdemokraterna kan ingå i en ny regeringskoalition efter valet.

Här kan du läsa mer om Framstegspartiets kris.