tisdag 19 juli 2016

Nyinflyttad familj räddar Islands minsta skola

Nedläggningshotet mot Finnbogastaðaskóli i Árneshreppur är över. En trebarnsfamilj flyttar till kommunen inför höstterminen. Därmed står det klart att skolan - som är Islands minsta - kommer att ha minst fyra elever nästa läsår. Det kan bli fler om den som får jobbet som rektor för Finnbogastaðaskóli har med sig egna barn.

I många år har Árneshreppur i Västfjordarna balanserat på gränsen för kommunal självständighet. Lagen säger att en kommun måste ha minst 50 invånare. Sedan 2010 har Árneshreppur legat över den gränsen. Vid årsskiftet hade kommunen 55 invånare.

På Finnbogastaðaskóli vid Trékyllisvík gick förra läsåret fem elever. Men inför höstterminen såg det ut som att bara en elev skulle bli kvar. På gårdarna Finnbogastaðir och Bær var fyra av de fem eleverna hemmahörande. Där har familjerna bestämt sig för att flytta och bägge gårdarna är ute till försäljning.

Med bara en enda elev hade kommunen valt att lägga ned skolan. Samtidigt var det ett beslut som oroade många boende. Utan en skola hade det blivit mycket svårt att locka barnfamiljer till en så avlägsen och isolerad del av landet.

Men nu står det klart att det kommer att ringa in till ett nytt läsår i Finnbogastaðaskóli. Bæjarins Besta berättar att en trebarnsfamilj har bestämt sig för att flytta till kommunen. För Árneshreppur hade två elever varit nog för att driva skolan vidare. Den nivån har alltså passerats.

Jobbet som rektor för Finnbogastaðaskóli blir ledigt i höst. Kommunen har i annonser sökt efter en person redo att flytta "till världens ände".

Ansökningstiden gick ut den 11 juli. Vem som får jobbet är inte klart, men kommunen ska enligt RÚV ha fått flera ansökningar. Kommunalrådet Eva Sigurbjörnsdóttir har tidigare sagt att kandidater med barn i skolåldern kommer att prioriteras eftersom det ökar chanserna för Finnbogastaðaskólis överlevnad.

Här kan du läsa mer om Finnbogastaðaskóli.