torsdag 14 juli 2016

Þór Saari går med i Piratpartiet

Þór Saari har gått med i Piratpartiet. Han blir därmed åter partikamrat med Birgitta Jónsdóttir. Förra mandatperioden representerade bägge först Medborgarrörelsen och därefter Rörelsen i alltinget. Om Þór Saari siktar på att åter ta plats i parlamentet är inte känt. Piratpartiet förbereder sig just nu inför det nyval som väntas äga rum i oktober.

Hittills står det klart att minst 13 av alltingets 63 ledamöter inte ställer upp för omval. Men kanske kan en tidigare ledamot vara på väg tillbaka. Þór Saari meddelade nyligen på Facebook att han gått med i Piratpartiet.

I alltingsvalet 2009 fick Þór Saari en av Medborgarrörelsens fyra platser. När parlamentarikerna hamnade i konflikt med delar av Medborgarrörelsen bildade han i stället Rörelsen tillsammans med Birgitta Jónsdóttir och Margrét Tryggvadóttir.

Nu återförenas han alltså med Birgitta Jónsdóttir, en av Piratpartiets grundare. Margrét Tryggvadóttir gick i stället med i ett annat nytt parti, Gryning. Även Þór Saari anslöt sig inför valet 2013 till Gryning, men utan att kandidera i alltingsvalet.

Þór Saari utkom nyligen med boken Hvað er eiginlega að þessu Alþingi? som innehåller skarp kritik mot arbetsmetoderna i parlamentet. Den innehåller också tips på hur alltinget skulle kunna fungera bättre. Han skriver bland annat att parlamentarikerna bör få bättre betalt så att fler kompetenta personer blir intresserade av jobbet. För att passa föräldrar bättre bör arbetsveckan i alltinget i större utsträckning följa vanliga kontorstider.

Om Þór Saari har ambitionen att åter få en plats i alltinget är inte känt. Piratpartiet har fastställt kandidater för den nordöstra valkretsen medan arbetet med att ta fram listor i övriga fem valkretsar pågår. När Þór Saari valdes in 2009 var det på ett mandat från den sydvästra valkretsen. Fyra år senare vann Birgitta Jónsdóttir ett mandat för Piratpartiet i samma valkrets.

Birgitta Jónsdóttir har sedan tidigare meddelat att hon ställer upp för omval. Hon kommer dock inte att vara någon statsministerkandidat för Piratpartiet.

Hittills har fyra personer sagt att de vill toppa listan i en av de två valkretsarna i Reykjavík. Utöver alltingsledamoten Ásta Guð­rún Helga­dótt­ir - som tog över Jón Þór Ólafssons plats efter att han slutat - är en av dem. De övriga är Þór­hildur Sunna Ævars­dótt­ir, Arn­aldur Sig­urðs­son och Olga Mar­grét Cil­ia. Tidigare RÚV-journalisten Gunnar Hrafn Jónsson kommer att kandidera för plats två på listan i en av valkretsarna i Reykjavík.

Þór­hildur Sunna Ævars­dótt­ir har även visat intresse för att leda listan i den sydvästra valkretsen. Smári McCarthy - en av partiets grundare - kommer sannolikt att bli toppnamnet i den södra valkretsen. Jón Þór Ólafsson överväger att kandidera till alltinget på nytt.

Här kan du läsa mer om Piratpartiet inför höstens val.