tisdag 12 juli 2016

Oväder förstörde tusentals lunnefågelhålor på Papey

Tusentals lunnefågelhålor förstördes på Papey i ett oväder före nyår. Till sommaren har fåglarna fått gräva nya hålor - ett arbete som tar flera veckor. Men återväxten på Papey ser ändå ut att bli betydligt bättre i år jämfört med förra sommaren. I ovädret förstördes även väderstationen och tilläggsplatsen för båtar, rapporterar RÚV.

Sedan 1966 har det inte funnits några året runt-boende på Papey på östra Island. Ön är i privat ägo och varje sommar bor en släkting till den sista familjen som övergav Papey i det enda huset på ön. Med båtturer från Djúpivogur besöks Papey varje sommar av tusentals turister.

Med en yta på två kvadratkilometer är Papey Islands sjunde största ö. Den kvinnliga släktingen i öns enda hus är inte den enda sommargästen. Här och på skären och kobbarna runt Papey häckar omkring 130 000 lunnefågelpar.

Den 30 december förra året drog ett kraftigt oväder in över Island. Konsekvenserna var värst i öster. På flera håll förstördes vägar av stora mängder regn och vindar långt över stormstyrka. På Papey blåste det som mest 53 meter i sekunden i byarna. Medelvinden var som mest 38,6 meter i sekunden.

På Papey förstördes väderstationen, en sjöbod och tilläggsplatsen för båtar. När Náttúrustofa Suðurlands biologer anlände till ön för att undersöka lunnefågelns häckning kunde de konstatera att ett stort antal hålor också förstörts. I ovädret gick sjön med stor kraft in över land och rev med sig tusentals hålor ut i havet.

Ändå ser återväxten ut att bli bättre än förra året. Vid Náttúrustofa Suðurlands besök den 22 juni fanns det häckande fåglar i 78 procent av hålorna. Förra året var motsvarande siffra 55 procent. Dessutom hade redan 73 procent av äggen kläckts.

Tusentals par har alltså fått gräva nya hålor, ett arbete som tar ett par veckor. Biologerna kunde dessutom konstatera att flera av de hålor som huserade ringmärkta fåglar förstörts. Förhoppningen är att kunna följa dem även till det nya bostället.

Gunnar Guðmundsson guidar turister till Papey. Han säger till RÚV att vinterns oväder var ovanligt hårt. Få gamla öbor har någonsin upplevt ett oväder där vindarna orsakade så stora skador - inte minst för lunnefåglarna:
"Vissa bygger kanske bara nya hålor, men detta är avsevärda omvälvningar. Här i viken svämmade havet över långt in på ön. Så det var några otroliga krafter i spel där."
Här kan du läsa mer om ovädret och här kan du läsa mer om Papey.