måndag 4 juli 2016

Populäraste piraten lämnar alltinget - nobbar omval



Helgi Hrafn Gunnarsson ställer inte upp i nästa alltingsval. Därmed förlorar Piratpartiet sin i särklass populäraste politiker och skickligaste debattör. Men han tänker inte lämna politiken helt och hållet. Helgi Hrafn Gunnarsson tänker fortsätta arbeta med partiets gräsrötter. Och han siktar på att åter kandidera till alltinget valet 2020.

I alltinget har Helgi Hrafn Gunnarsson, en av tre pirater i parlamentet, växt fram till Piratpartiets stora stjärna. Han valdes förra året till årets politiker på Island. Han är den som flest piratväljare vill se som statsminister. Och han har gjort sig känd som en skicklig debattör.

Men någon andra mandatperiod blir det inte för Helgi Hrafn Gunnarsson - åtminstone inte förrän 2020. Han har bestämt sig för att inte ställa upp i nästa val. Han tänker dock inte lämna politiken eller partiet. I stället vill han ägna sig åt annat partiarbete.

I ett uttalande på Youtube säger Helgi Hrafn Gunnarsson att han vill ägna sig åt att bygga upp Piratpartiets inre struktur. De två senaste åren har partiet fått en mängd nya medlemmar. Han vill dela med sig av sina kunskaper om hur alltinget och det politiska spelet fungerar. Och han vill bygga en bro mellan gräsrötterna och de folkvalda.

Helgi Hrafn Gunnarsson säger vidare att han engagerat sig i politiken för att han vill förändra samhället. Han har aldrig varit ute efter något personligt väljarstöd. Därför bekymrar han sig inte heller för eventuella konsekvenser av att han nu inte kandiderar. I stället tänker han ge sitt stöd till nya kandidater för partiet.

Inte heller handlar det om något definitivt avsked från politiken. Helgi Hrafn Gunnarsson uppger att han siktar på att ställa upp i valet 2020. Ett skäl till att han vill ta en paus är att han beskriver uppdraget att sitta i alltinget som "ett helt liv". Under en tid vill han kunna ägna sig inte bara åt politik, utan även åt andra intressen.

Piratpartiet har påbörjat processen med provval inför nästa alltingsval. På sina håll har det redan resulterat i konflikter. Samtidigt är personliga konflikter inget nytt inom partiet. Relationen mellan grundaren Birgitta Jónsdóttir och Helgi Hrafn Gunnarsson har under långa perioder varit så usel att de inte ens talat med varandra.

Till sist valde partiet att kalla in en arbetsplatspsykolog för att försöka reda ut tvisterna. Därefter har de åtminstone inte grälat offentligt.

Birgitta Jónsdóttir har redan gjort en kovändning och bestämt sig för att kandidera för en tredje mandatperiod i alltinget. Även internt har hon betydligt svagare stöd än Helgi Hrafn Gunnarsson. Det finns röster inom partiet som anser att hon befinner sig för långt ut på vänsterkanten och att hon hellre väljer att synas utomlands än att försöka driva igenom partiets politik på hemmaplan.

Utan Helgi Hrafn Gunnarsson har Piratpartiet - som just nu är störst i opinionen - ingen realistisk statsministerkandidat. Det förefaller osannolikt att både partiet och en majoritet i alltinget skulle kunna ena sig kring Birgitta Jónsdóttir.

Gunnar Helgi Kristinsson, professor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, säger till Eyjan att Helgi Hrafn Gunnarssons beslut är ett tungt besked för Piratpartiet. Därmed går partiet miste om den mest tongivande politikern i alltinget:
"Jag har tyckt att Helgi Hrafn har varit rätt så snabb att lära sig hur politik fungerar. Han har varit en av Piratpartiets starkaste talespersoner. Mot denna bakgrund skulle jag tro att det försvagar partiet att förlora honom i frontlinjen. Naturligtvis är det så inom politiken att en annan person träder in i stället. Det är dock inte givet att en lika stark individ hittas och därför skulle jag säga att detta är ganska dåliga nyheter för Piratpartiet."
Birgitta Jónsdóttir skriver på Facebook att hon inte strävar efter att få någon ministerpost. I stället tror hon att hon skulle kunna göra mer nytta som talman. Talmannen bestämmer över dagordningen i alltinget. Inte sällan har oppositionen kritiserat talmannen för att gå regeringens ärenden när det gäller vilka frågor som tas upp.

Den tredje piraten i alltinget är Ásta Guðrún Helgadóttir. Hon säger till Vísir att hon inte oroar sig för att väljarstödet ska rasa efter Helgi Hrafn Gunnarssons besked. Själv siktar hon på att leda en av partiets listor i Reykjavík i nästa alltingsval.

En som överväger kandidera är Jón Þór Ólafs­son. Han valdes in i alltinget våren 2013 tillsammans med Birgitta Jónsdóttir och Helgi Hrafn Gunnarsson, men slutade efter drygt halva mandatperioden för att återgå till jobbet som asfaltläggare. Han säger i Morgunblaðið att det är viktigt att det finns erfarenhet inom partiet. Därför skulle han kunna få en viktig roll om Piratpartiet fick många nya ledamöter i alltinget.

Här kan du läsa mer om Piratpartiet och Helgi Hrafn Gunnarsson.