lördag 9 juli 2016

President skriver bok om Islands presidentämbete

Tillträdande presidenten Guðni Th. Jóhannesson avslutar just nu en bok om presidentämbetets historia. Målet är att boken ska utkomma i december i år. Ursprungligen var tanken att boken skulle ges ut redan före sommaren - men Guðni Th. Jóhannessons egen kandidatur till ämbetet försenade planerna, rapporterar RÚV.

Historikern Guðni Th. Jóhannesson har ägnat en hel del av sin forskning åt presidentämbetets historia. I början av året kontaktade han Forlagið och undrade om förlaget ville ge ut en bok om ämbetet. Han hade då redan börjat skriva på boken. Tanken var att den skulle ges ut före det presidentval som hölls i juni.

När Guðni Th. Jóhannesson meddelade sin kandidatur tvingades han att lägga arbetet med boken på is. Egill Örn Jóhannsson, vd för Forlagið, säger till RÚV att han efter Guðni Th. Jóhannessons seger i presidentvalet inte trodde att den skulle bli verklighet förrän han lämnat uppdraget:
"Ursprungligen skulle den vara ett inlägg i debatten under valrörelsen. ... Jag trodde inte att detta skulle bli av förrän Guðnis tid som president var över."
Men Guðni Th. Jóhannesson, som tillträder den 1 augusti, arbetar nu för fullt med boken. Målet är att den nu ska komma ut den 1 december, den dag då Islands suveränitet firas. Det var nämligen den 1 december 1918 som Island genom ett nytt avtal med Danmark blev en till största delen självständig stat, men där länderna hade bland annat en gemensam statschef och en utrikespolitik som Danmark ansvarade för.

Att en president utkommer med en bok om just presidentämbetet är unikt. Däremot har en tidigare president, Kristján Eldjárn, gett ut böcker samtidigt som han haft ämbetet.

Den avgående presidenten Ólafur Ragnar Grímsson har gjort klart att även han funderar på att skriva en bok, men då om de egna åren som president. Han har också lovat att dokument från hans tid ska bli tillgängliga direkt för forskare och andra. Traditionen har annars varit att dokument blir offentliga först långt efter att en president lämnat uppdraget.