onsdag 20 juli 2016

Ragnheiður Elín Árnadóttir förlorar mot Elliði Vignisson

Elliði Vignisson är favorit till att leda Självständighetspartiets lista i den södra valkretsen. Kommunchefen på Västmannaöarna är betydligt populärare än näringsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir. Det visar en undersökning som beställts av hans anhängare. Elliði Vignisson har ännu inte bestämt om han ska ställa upp i alltingsvalet.

I kommunalvalet 2014 fick Självständighetspartiet hela 73,2 procent av rösterna på Västmannaöarna. I ett sms till kommunchefen Elliði Vignisson gratulerade partiledaren Bjarni Benediktsson till ett resultat som han kallade fokking ótrulegt. Kanske är han den kommunpolitiker i hela landet som har den starkaste ställningen.

Annat är läget för Ragnheiður Elín Árnadóttir. I senaste alltingsvalet var hon Självständighetspartiets toppnamn i den södra valkretsen. Som näringsminister i den styrande högerkoalitionen har hon haft få framgångar.

Ragnheiður Elín Árnadóttir ansvarar bland annat för turismfrågor - ett område där regeringen inte alls hunnit med i utvecklingen. Hon förknippas främst med att ha försökt driva igenom ett naturpass, ett agerande som redan från början föreföll obegripligt eftersom det var uppenbart att det inte fanns majoritet för det i regeringen.

Ragnheiður Elín Árnadóttir har definitivt inte förbättrat sina positioner under mandatperioden. Dessutom har Självständighetspartiet i opinionsmätningarna tappat stöd i en valkrets som traditionellt tillhör partiets starkaste.

Det har länge ryktats om att Elliði Vignisson, som nu har varit kommunchef på Västmannaöarna i tio år, vill ge sig in i rikspolitiken. I ryggen har han ett starkt stöd i regionen. Än så länge har han dock inte meddelat om han tänker ställa upp i partiets provval inför det kommande alltingsvalet. Han säger i Morgunblaðið att ett besked är att vänta inom kort.

I dagsläget är Elliði Vignisson betydligt populärare än Ragnheiður Elín Árnadóttir, som redan har sagt att hon på nytt siktar på att toppa partiets lista i den södra valkretsen. Hela 61 procent ser hellre att Elliði Vignisson leder listan än att Ragnheiður Elín Árnadóttir gör det. Det visar en undersökning utförd av Maskína gjord på uppdrag av anhängare till Elliði Vignisson.

Elliði Vignisson tycks dessutom ha större förutsättningar att locka väljare. Av dem som tog ställning till de två namnen svarade 67,5 procent att det var mer sannolikt att de skulle lägga sin röst på Självständighetspartiet om listan leddes av Elliði Vignisson.

Själv säger Elliði Vignisson i Morgunblaðið att han är nöjd med Ragnheiður Elín Árnadóttir. Däremot är han inte nöjd med partiets situation i den södra valkretsen. Hon säger i Morgunblaðið att undersökningen inte får henne att ändra sig:
"Jag har deltagit i tre provval och gjorde det utan att undersökningar görs. De har alla gått strålande. Provvalet blir den undersökning som har störst betydelse. Jag deltar i det och är stolt över mitt arbete under mandatperioden och framgången för oss i regeringen."
En tredje tänkbar etta på valsedeln är alltingsledamoten Unnur Brá Konráðsdóttir. I valet 2013 var hon nummer två på listan efter Ragnheiður Elín Árnadóttir. Unnur Brá Konráðsdóttir har sagt att hon ställer upp för omval, men hon har ännu inte meddelat vilken plats hon siktar på.

Dessutom överväger Ásmundur Friðriksson att kandidera för den översta platsen på valsedeln. I förra valet var han nummer tre på partiets lista. I alltinget har han gjort sig känd för en lång rad främlingsfientliga utspel med udden riktad mot muslimer. Frågan är därför om han är för kontroversiell för att toppa listan.