måndag 18 juli 2016

Rester av nationaldagsbål i återupptäckt grottaAndrés Hjaltason kan ha varit en av de sista som tog sig ned i Skriðnahellir vid Borgarfjörður Eystri. För omkring trettio år sedan övernattade han i grottan tillsammans med flera kamrater. Några år senare täpptes öppningen till i ett jordskred. När nyfikna i maj i år lyckades gräva fram grottan hittade de rester från Andrés Hjaltasons vistelse.

I maj i år grävdes öppningen till grottan Skriðnahellir fram för första gången sedan den förstördes av ett jordskred för ungefär tjugo år sedan. Grottan är omkring 80 kvadratmeter stor. Öppningen är dock än så länge allt annat än enkel att ta sig igenom. För att nå grottan måste besökaren åla cirka 15 meter.

Bland lokalbefolkningen har grottan varit mytomspunnen. Enligt sägner ska listiga hundar och katter ha använt sig av grottan och en anslutande tunnel för att gena till andra delar av östra Island.

En av de sista besökarna i Skriðnahellir var sannolikt Andrés Hjaltason, som i dag är bonde på gården Njarðvík inte långt från grottan. För omkring trettio år sedan övernattade han i grottan tillsammans med kamrater. Han säger till RÚV att resterna av det bål som påträffats i grottan härrör från ett besök under natten mot Islands nationaldag den 17 juni:
"En dag bestämde vi killar oss för att gå och titta på Skriðnahellir och vi bestämde oss för att tända ett bål där och vi samlade kvistar från stranden och kröp in där i mörkret. Där tände vi ett bål som lågade fint och lyste upp hela grottan. Bara för att se hur det var att vara något av fredlösa. Så försvann det roliga eftersom allt naturligtvis fylldes av rök. Vi var i stor fara och gångöppningen låg uppåt så därför var det rök hela vägen ut. Jag tror att vi var lyckliga över att komma ut levande."
Här kan du läsa mer om återupptäckten av Skriðnahellir.