fredag 29 juli 2016

Självständighetspartiet åter större än Piratpartiet

Självständighetspartiet går om Piratpartiet. Men avståndet mellan Islands två största partier är inte större än att det ligger inom den statistiska felmarginalen. Nybildade Renässans ligger fortfarande långt över femprocentsspärren. Även Ljus framtid närmar sig spärren, men skulle i dagsläget hamna utanför alltinget. Det visar en undersökning utförd av Gallup.

Dragkampen mellan Självständighetspartiet och Piratpartiet fortsätter. I Gallups opinionsmätningar återtog Piratpartiet i juni positionen som landets största parti efter att i två månader ha varit mindre än Självständighetspartiet. Dessförinnan var Piratpartiet störst i ett helt år.

I Gallups julimätning är rollerna ombytta ännu en gång. Självständighetspartiet har nu 26,2 procent av väljarna bakom sig, en ökning med 1,1 procentenheter jämfört med junimätningen. Piratpartiet backar däremot med 2,6 procentenheter till 25,3 procent.

Under juli skedde inga större förändringar i opinionen. Gröna vänstern ökar med 1,6 procentenheter till 16,8 procent. Partiet befäster därmed sin position som näst största oppositionsparti.

Framstegspartiet minskar 0,1 procentenheter till 9,9 procent. Det nybildade liberala partiet Renässans tappar 0,4 procentenheter till 9 procent. Och Socialdemokraterna förlorar 0,2 procentenheter och har nu stöd av 8 procent av väljarna.

Det är andra månaden i följd som Renässans ligger över femprocentsspärren till alltinget. Ljus framtid hamnar däremot under spärren för tredje månaden i rad. Ljus framtid får nu 4,2 procent, en ökning med 0,8 procentenheter.

Stödet för regeringskoalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet är 37,4 procent, en tillbakagång med 0,1 procentenhet.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.