måndag 25 juli 2016

Skjutna isbjörnen vid Hvalnes var smittad med trikiner

Foto: Keldur
Isbjörnen som sköts vid Hvalnes för en dryg vecka sedan var smittad med trikiner. Därmed står det klart att tre av de fem senaste isbjörnarna som simmat i land på Island burit på parasiten. Någon handlingsplan för att ta hand om björnar som tar sig i land finns inte. I tre års tid har arbetsgruppen väntat på svar om Grönland vill ta emot djur från Island.

Strax före midnatt lördagen den 16 juli sköts en isbjörn ihjäl nära gården Hvalnes vid Skagafjörður på norra Island. Björnen upptäcktes av bönder som var ute på en ridtur. Den hade sannolikt nyligen tagit sig i land. Isbjörnen sköts av en jägare på 130 meters håll.

Obduktionen visade att isbjörnen var en vuxen hona som nyligen haft ungar. Den vägde 204 kilo och hade ett rejält lager med fett. Till skillnad från flera av de fyra övriga isbjörnar som tagit sig till Island under de senaste åren var det inget utmärglat djur.

Nu står det enligt Morgunblaðið dessutom klart att isbjörnen var smittad med trikiner. Sedan 2008 har totalt fem isbjörnar tagit sig till Island från Grönland. Av dessa har tre burit på parasiten.

Bland turister som äter isbjörn på Grönland är det inte helt ovanligt att de smittas med trikiner. Risken är störst när köttet bara steks lätt. Grönlänningarna själva brukar koka köttet och då dör parasiten.

Senast isbjörn fanns att köpa i isländska butiker var sannolikt sommaren 1963. Den 20 juni samma år sköts en isbjörn på Hornstrandir. Köttet såldes i en butik i Ísafjörður. Efterfrågan var betydligt större än tillgången. Det visade sig snart att isbjörnen var smittad av parasiten, men smittan tycks inte ha drabbat några människor. Sannolikt såg kunderna till att tillaga köttet väl, skriver Morgunblaðið.

De fyra tidigare isbjörnarna anlände mellan 2008 och 2011. Därefter tillsatte regeringen en arbetsgrupp som skulle ta fram en handlingsplan. Målet var att skapa beredskap för isbjörnar som tar sig till Island.

Ledare för arbetsgruppen är Kristín Linda Árnadóttir vid Umhverfisstofnun. Handlingsplanen har till stor del varit färdig i drygt tre år. Hon säger i RÚV att det fortfarande inte kommit något svar från grönländska myndigheter om Grönland är redo att ta emot isbjörnar som tagit sig till Island:
"Då ansåg responsgruppen att det för att vi skulle kunna slutföra detta arbete var mycket viktigt att få grönländska myndigheters formella inställning eftersom vi hade hört att grönlänningarna inte var beredda att ta emot isbjörnar."
Ett annat nyckelavsnitt som saknas i handlingsplanen är hur det skulle gå till om en isbjörn skulle skjutas med bedövningsmedel och därefter fångas in. Kristín Linda Árnadóttir säger i RÚV att en sådan process kräver samarbete mellan veterinärer, skyttar och kustbevakning. Men det avsnittet görs inte klart förrän det finns ett besked från Grönland:
"Nej, först behöver vi slutföra den här planen och veta vad vi ska göra med björnen. Om den inte förs till Grönland så behöver vi göra något slags avtal med djurparker utomlands och då i kölvattnet börja att träna personal och köpa den utrustning som behövs om vi får kapital till det."
Här kan du läsa mer om den isbjörn som sköts förra lördagen.