söndag 31 juli 2016

Tände eld på kanin - får livstids djurförbud

Vid brandposten utanför försäkringsbolaget VÍS lokaler i Akureyri band mannen fast en kanin med ståltråd. Därefter hällde han bensin på kaninen och tände på. Under rättegången hävdade mannen att kaninens död inte varit plågsam eftersom den gått så snabbt. Mannen får nu en villkorlig fängelsedom och djurförbud på livstid.

Det var i januari 2005 som en man i 50-årsåldern gick och köpte en kanin i en djuraffär i Akureyri. Därefter fortsatte han till försäkringsbolaget VÍS kontor på Glerárgata. Där använde han ståltråd för att binda fast kaninen i brandposten. Sedan hällde han bensin över djuret och tände på.

Mannen erkände under rättegången i Héraðsdómur Norðurlands eystra att han tänt eld på kaninen. Han hävdade dock att kaninens död inte varit plågsam. Eftersom han hade använt mycket bensin ska den ha dött direkt.

Detta håller inte domstolen med om. I domen står det att mannen dödat kaninen på "ett särskilt grymt och smärtsamt sätt".

Mannen har de senaste åren brottats med psykiska problem. De är dock enligt rätten inte så allvarliga att han inte är straffbar.

Mannen döms inte bara för brott mot djurskyddslagen. Han fälls dessutom för två narkotikabrott, två brott mot knivlagen och två stölder.

Straffet blir en villkorlig fängelsedom på åtta månader. Om han inte gör sig skyldig till ny brottslighet inom tre år slipper han avtjäna fängelsestraffet. Han döms också till livslångt djurförbud, vilket innebär att han inte får äga eller handla med djur under resten av sitt liv. Dessutom ska mannen stå för rättegångskostnader på närmare 600 000 isländska kronor.

Här kan du läsa domen i sin helhet.