måndag 11 juli 2016

Vigdís Hauksdóttir ledamot 13 att lämna alltinget

Framstegspartiets Vigdís Hauksdóttir ställer inte upp i höstens alltingsval. Hon blir den trettonde ledamoten som lämnar parlamentet. Av dessa har sex varit ministrar. Framstegspartiet efterlyser nu kandidater till höstens val. Vem som ska toppa partiets listor i de två valkretsarna i Reykjavík är en öppen fråga.

Vigdís Hauksdóttir blir den trettonde ledamoten som meddelar att hon inte kandiderar för omval. Hon har representerat Framstegspartiet i alltinget sedan 2009. I valet 2013 toppade hon partiets lista i södra Reykjavík.

Trots att hon toppade listan i en av landets sex valkretsar har Vigdís Hauksdóttir inte fått någon ministerpost. Det har hon själv gång på gång sagt sig vara mycket missnöjd med. Skälet är sannolikt att Vigdís Hauksdóttir även inom partiets högerpopulistiska flygel ofta är kontroversiell. Inte minst har hon gjort sig känd för en rad uttalanden med ytterst tveksam sanningshalt.

I ett uttalande skriver Vigdís Hauksdóttir att den rödgröna regering som satt vid makten mellan 2009 och 2013 splittrade Island. Nu anser hon att "framtiden är ljus för land och folk":
"I samråd med mina närmaste har jag beslutat att inte kandidera till topposten för Framstegspartiet i Reykjavík och jag lämnar därmed parlamentsarbetet för partiet efter nästa alltingsval. Det är bäst att sluta på topp. Jag är stolt över mitt arbete i alltinget där jag har gjort allt för land och folk. Där kan nämnas Icesave och kampen mot EU-ansökan, angreppet på grundlagen, kampen mot fordringsägarna som slutligen ledde till skuldnedskrivningar för hushållen i landet för att nämna något."
Det är intressant att Vigdís Hauksdóttir beskriver översynen av grundlagen som ett angrepp. Den inleddes 2009 på Framstegspartiets initiativ. Under Sigmundur Davíð Gunnlaugssons ledning har dock partiet svängt i frågan. Statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson lade nyligen fram ett förslag till förändringar på tre punkter. Jämfört med det förslag som lades av den rödgröna regeringen finns inte många förändringar kvar.

I slutet av sommaren utlovar Vigdís Hauksdóttir att hon tillsammans med Självständighetspartiets Guðlaug­ur Þór Þórðar­son ska presentera ny information om hur fordringsägare fick kontroll över två av de storbanker som förstatligades i samband med finanskraschen. Hon hävdar att den rödgröna regeringen då ska ha agerat till förmån för fordringsägarna i stället för medborgarna.

Vigdís Hauksdóttir blir den trettonde ledamoten som inte ställer upp för omval. Samma beslut har partikamraterna Frosti Sigurjónsson, Páll Jóhann Pálsson och Sigrún Magnúsdóttir tagit. Kandiderar för en ny mandatperiod gör inte heller Einar K. Guðfinnsson, Ragnheiður Ríkharðsdóttir och Hanna Birna Kristjánsdóttir från Självständighetspartiet, Ögmundur Jónasson från Gröna vänstern, Brynhildur Pétursdóttir och Róbert Marshall från Ljus framtid, Katrín Júlíusdóttir och Kristján L. Möller från Socialdemokraterna och Helgi Hrafn Gunnarsson från Piratpartiet. Av dessa har Sigrún Magnúsdóttir, Einar K. Guðfinnsson, Hanna Birna Kristjánsdóttir, Ögmundur Jónasson, Katrín Júlíusdóttir och Kristján L. Möller varit ministrar.

Framstegspartiet kämpar i dag mot svaga opinionssiffror - inte minst i Reykjavík. I valet 2013 toppades listan i norra Reykjavík av Frosti Sigurjónsson, som inte heller ställer upp för omval. Partiet söker nu efter kandidater till de två valkretsarna i huvudstaden.

Sannolikt hålls ett extrainkallat landsmöte före det nyval som väntas äga rum i oktober. Hittills ser det ut som att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vill fortsätta att leda partiet. Någon motkandidat finns inte i dagsläget.

Än så länge har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ett starkt stöd inom partiets ledning. Bland gräsrötterna är det däremot många som vill ha bort honom. Hans hantering av avslöjandet av kopplingar till ett bolag i skatteparadis har för många gjort honom otänkbar som statsministerkandidat. I en valrörelse riskerar han att bli ett sänke för partiet.

Inte minst är det i den nordöstra valkretsen som många tunga lokalpolitiker har vänt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ryggen. Det är hans egen valkrets - Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har visserligen aldrig bott i regionen, men han är folkbokförd på en ödegård på östra Island. Skälet till denna kosmetiska flytt var att han befarade att stödet i Reykjavík skulle räcka till något mandat.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle i nästa val kunna flytta till Reykjavík. Då slipper han en besvärande intern debatt i den nordöstra valkretsen. Problemet är dock att Framstegspartiet i dagsläget inte ser ut att kunna försvara något av sina mandat i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om situationen inom Framstegspartiet.