tisdag 30 augusti 2016

Åkte till flygplanet på Sólheimasandur - krävs på 800 euro

Att smita förbi avspärrningen ut till flygplansvraket på Sólheimasandur kan bli ett dyrt nöje. En turist som ställde bilen på fel sida avspärrningen fick betala 800 euro - motsvarande 100 000 isländska kronor - för att släppas ut. Markägarna har gemensamt kommit överens om prislappen för att köra fram till vraket med bil. Fallet utreds nu av polis.

I november 1973 nödlandade ett amerikanskt plan, en Douglas Dakota C-117, på Sólheimasandur. Planet var på väg mellan Hornafjörður och Keflavík. Kraftig isbildning tvingade piloten att nödlanda på stranden väster om Vík í Mýrdal. Samtliga ombord klarade sig.

USA gav snart upp hoppet om att kunna bärga planet. Undan för undan rensades det på värdefulla delar. De senaste åren har det blivit en allt populärare turistattraktion.

Fram till i våras gick det att köra hela vägen fram till planet. Då valde markägarna att stänga infarten till området. Skälet var att många besökare struntade i att följa den led som fanns och i stället körde ute i terrängen. Därmed orsakade de enligt ägarna stora skador på marken.

Nu parkerar inte sällan turister i långa rader längs ringvägen för att promenera ner till planet. Förhoppningen är att riktiga parkeringsplatser ska minska de risker som uppkommer när bilar parkeras på vägen. Men det händer att bilister på olika sätt försöker smita förbi avspärrningen. Det kan alltså bli ett dyrt nöje.

Markägarna - som är elva stycken - har kommit överens om att ta 100 000 isländska kronor eller 800 euro av den som vill kunna köra hela vägen fram till vraket. Då öppnar de avspärrningen tillfälligt.

Nyligen passade en turist på att trotsa förbudsskyltarna när själva avspärrningen var borta. Han parkerade bilen på andra sidan avspärrningen. När han återvände efter att ha tittat på vraket var avspärrningen tillbaka. Han ringde först polisen som i sin tur kunde kontakta en av ägarna. Mannen släpptes ut - men först efter att ha betalat 800 euro.

Benedikt Bragason är en av markägarna. Han säger till RÚV att de aldrig gillat att spärra av området, men att det varit nödvändigt av hänsyn till den sköra naturen:
"Det kostar 100 000 att komma till vraket. ... Detta är privat mark och priset är en överenskommelse mellan markägarna. ... Detta är en stor björntjänst för oss och detta är naturligtvis inte alls det som vi ville göra, att inte tillåta människor att köra ned till flygplanet. Tyvärr var yrkesverksamma inom turistnäringen värst."
Benedikt Bragason anser inte att turisten utpressats till att betala. Händelsen utreds enligt Morgunblaðið av polis. Juristen Jóhann Fannar Guðjónsson säger till RÚV att markägare har stora befogenheter att stänga privata vägar för allmänheten. Med det följer också en möjlighet att ta betalt av besökare:
"Dessa lov att ta ut avgifter beror på vilken natur det aktuella området har. ... När människor har en privat väg kan de stänga för trafik."
Helga Árnadóttir, vd för turistnäringens branschorganisation Samtök ferðaþjónustunnar, håller inte med. Hon säger till RÚV att markägarna har rätt att stoppa bilister från att köra fram till flygplansvraket, men inte att kräva ersättning från turister som bryter mot förbudet. Dessutom dömer hon ut den summa som den inlåsta turisten fick betala som extrem.:
"Som jag förstår det har inte markägaren lov att utfärda böter. I detta fall borde den tillkallat polis. Den har lov till detta och hade då hanterat saken."
Att till fots ta sig ned till flygplansvraket är fortfarande avgiftsfritt.

Här kan du läsa mer om vraket på Sólheimasandur.