onsdag 24 augusti 2016

Hjörleifshöfði till salu - ägare hoppas på högt pris

Hjörleifshöfði på södra Island är till salu. Fastigheten är på 11 500 hektar och prislappen väntas hamna på mellan 500 miljoner och 1 miljard isländska kronor. Tre fjärdedelar av marken består enligt mäklarannonsen av ofruktsamma stenöknar. Men resten har en särställning i isländsk historia. På Hjörleifshöfði ska Hjörleifur Hróðmarsson vara begravd.

Fram till 1936 fanns det en gård på Hjörleifshöfði. Den ursprungliga gården låg nedanför berget, men efter ett förödande vulkanutbrott från Katla 1721 då den totalförstördes av översvämningar byggdes en ny gård uppe på berget. Från 221 meter höga Hjörleifshöfði är utsikten över södra Island storslagen.

De nuvarande ägarna är ättlingar till de sista bönderna på Hjörleifshöfði. De senaste åtta åren har de förhandlat med staten om ett köp av fastigheten. Parterna har dock inte lyckats komma överens. Därför har nu Hjörleifshöfði lagts ut till försäljning.

Hjörleifshöfði var platsen för en av de mest dramatiska händelserna i det unga Islands historia. Hjörleifur Hróðmarsson var fosterbror till Ingólfur Arnarson, den man som enligt den traditionella historieskrivningen var den första bosättaren på Island. De följde varandra över havet i olika båtar, men förlorade varandra ur sikte.

Bägge övervintrade på sydkusten med målet att fortsätta längre västerut till våren. Men någon sommar fick inte Hjörleifur Hróðmarsson uppleva. När våren kom mördades han av de egna trälarna. De tog kvinnorna till fånga och flydde mot Västmannaöarna. På Hemön hämnades Ingólfur Arnarson broderns död. I jakten drev han trälarna ut på klippor där de inte hade annat val än att kasta sig i havet.

På Hjörleifshöfði finns det som tros vara Hjörleifur Hróðmarssons grav. Den är fredad som fornminne.

I dag är avståndet mellan Hjörleifshöfði och havet ett par kilometer. Så var det inte när Hjörleifur Hróðmarsson kom till platsen under 870-talet. Då hade Hjörleifshöfði efter att ha varit en fristående ö nyligen växt ihop med fastlandet. Det är lämningar från översvämningar vid vulkanutbrott i Katla som sammanfogat fastlandet och Hjörleifshöfði.

Fastigheten omfattar stora delar av Mýrdalssandur, ett område beläget öster om Vík í Mýrdal och väster om Kirkjubæjarklaustur. I söder sträcker den sig från Kötlutangi - som tillsammans med Dyrhólaey utgör den sydligaste punkten på det isländska fastlandet - till Kötlujökull, en utlöpare från Mýrdalsjökull, i norr.

Av den totala ytan på 11 500 hektar består tre fjärdedelar av sand och stenöken. Delar av fastigheten har planterats och i synnerhet alaskalupin har spridit sig över stora områden. Försök att odla potatis och korn bland lupinerna har fallit väl ut. Sådana odlingar skulle alltså kunna ge intäkter till en ny ägare.

Prislappen för fastigheten är mellan 500 miljoner och 1 miljard isländska kronor.

Här kan du läsa mer om Islands sydligaste punkter.