fredag 12 augusti 2016

Regeringen föreslår nyval till alltinget på Island 29 oktober

Lördagen den 29 oktober är regeringens förslag till valdag. Det meddelade statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson och finansminister Bjarni Benediktsson i går under ett möte med oppositionsledarna. Innan datumet klubbas definitivt vill regeringen hinna driva igenom en rad olika frågor. Men det blir ingen budget för 2017.

Länge har oppositionen efterlyst ett datum för det nyval som regeringen utlovade i våras. Det har varit uppenbart att det inom koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet funnits olika åsikter om nyvalet. Om gårdagens beslut står fast har en majoritet av Framstegspartiets ledamöter fått ge sig i frågan.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tvingades bort från statsministerposten i våras, men är alltjämt Framstegspartiets ledare. De senaste veckorna har han upprepat att nyvalet inte bör äga rum. I stället måste det vara det viktigaste för regeringen att driva igenom den politik som den gick till val på. Dessutom har han hävdat att löftet om nyval sattes ur spel när oppositionen valde att lägga fram en misstroendeförklaring mot regeringen.

Han har backats upp inte minst av fiske- och jordbruksminister Gunnar Bragi Sveinsson. Han har sagt att någon valdag inte kan bestämmas förrän regeringen fått igenom de förslag som den anser är nödvändiga. Annars kan oppositionen genom förhalningstaktik använda valdagen för att sätta press på regeringen.

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons utspel har sannolikt dubbla syften. Allt pekar på att Framstegspartiet går emot ett uselt valresultat samtidigt som han själv är internt ifrågasatt. Han har således ingen anledning att känna någon brådska. Vid ett nyval kan han använda just det som förklaring till varför partiet inte kommer att hålla ett antal vallöften, som att avskaffa inflationsindexerade bostadslån.

Statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson - som är Framstegspartiets vice ordförande - har däremot stått kvar vid löftet om nyval. Det har också finansminister Bjarni Benediktsson - som är Självständighetspartiets ordförande - gjort. De inser förmodligen att ännu ett löftessvek likt det om en folkomröstning i EU-frågan hade kunnat få förödande konsekvenser. Om det inte blir något nyval ligger nästa ordinarie val bara åtta månader bort.

Nu föreslår Sigurður Ingi Jóhannsson och Bjarni Benediktsson lördagen den 29 oktober som valdag. Förslaget presenterades i går eftermiddag under ett möte med företrädare för de fyra oppositionspartierna. Några förhandlingar om datumet har inte förekommit.

Beskedet innebär att alltinget sannolikt kommer att vara sammankallat åtminstone september ut. Annars finns det ingen möjlighet att hinna med allt som regeringen har som mål att fullfölja.

Regeringen kommer dock att dröja med det definitiva beslutet. Skälet är att koalitionen vill kunna driva igenom en lång rad frågor före valet. En lista över vilka frågor det gäller väntas presenteras inom de närmaste dagarna.

Sigurður Ingi Jóhannsson säger till Vísir att han inte delar partikamraternas farhågor om att oppositionen kan utnyttja valdagen för att förhala förslag som den ogillar. Han anser att atmosfären i alltinget på den senaste tiden varit konstruktiv:
"Arbetet i tinget gick mycket bra i våras och jag har ingen anledning att tro annat än att det fortsätter. Vi är överens om den 29 oktober och jag hoppas att människor är redo att utföra arbetet på det sättet, att avsluta dem, före den tiden. Detta är alltsammans saker som är av stor betydelse för land och folk."
Oppositionen har förklarat att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons frånvaro varit ett viktigt skäl till den förbättrade dialogen mellan regering och opposition. Uttalandena har kritiserats hårt från Framstegspartiet. Oavsett om uppgifterna är sanna eller inte gör de att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hamnar än mer ute i kylan.

Det är dock inte otänkbart att arbetet i alltinget kan köra fast. Regeringen sägs vilja klara av ett fyrtiotal prioriterade frågor före nyvalet. Där ingår bland annat ändringar av grundlagen. Där finns förutsättningar för en konflikt. Piratpartiet står helhjärtat bakom det förslag till ny grundlag som togs fram av ett särskilt råd. Men det gör inte regeringen.

Om Piratpartiet verkligen skulle ta strid för grundlagsrådets förslag kan det mycket väl försena mycket annat arbete. Frågan är då om det av regeringen skulle behandlas som sabotage och bli ett skäl att skjuta upp eller ställa in nyvalet.

En annan fråga med sprängkraft är det nya jordbruksavtalet. Framstegspartiet står bakom det, men inom övriga partier är skepsisen stor. Ljus framtid har redan deklarerat att det krävs betydligt mer långtgående förändringar än de som redan gjorts. I dagsläget skulle partiet inte rösta för avtalet.

Andra frågor som regeringen vill hinna med är kopplade till avskaffandet av kapitalkontroller, och bostadslån.

Det står däremot klart att regeringen inte kommer att lägga någon budgetproposition före valet. Den regering som väljs den 29 oktober får alltså möjlighet att snabbt komma överens om en budget. Därmed slipper den nya regeringen också risken att tvingas styra landet på en budget klubbad av politiska motståndare.

Här kan du läsa mer om regeringspartiernas sviktande samarbete.