tisdag 23 augusti 2016

Sturla Jónsson kandiderar för Gryning till alltinget

Demonstranten och presidentkandidaten Sturla Jónsson ställer upp i alltingsvalet. Han kandiderar för Gryning som förra valet inte klarade femprocentsspärren. Gryning vill bland annat avskaffa inflationsindexerade lån, auktionera ut fiskekvoter och grunda en samhällsnyttig bank som drivs utan vinstintressen.

Sedan 2008 har Sturla Jónsson blivit ett bekant ansikte på Island. Som lastbilschaufför demonstrerade han före finanskraschen mot höga drivmedelspriser. Efter krisen har han deltagit i en lång rad demonstrationer riktade mot politikerna i alltinget. Ett genomgående budskap har varit att de gjort för lite för att lätta på bördan för skuldsatta hushåll.

I december 2008 grundade Sturla Jónsson ett eget parti. Han lyckades dock inte samla tillräckligt med kandidater för att ställa upp i alltingsvalet våren 2009. I eget namn kandiderade han till alltinget för första gången våren 2013.

Sturla Jónsson lyckades bara få ihop en lista i södra Reykjavík. Eftersom han själv var bosatt i norra Reykjavík kunde han inte rösta på sig själv i valet. Han lyckades få 222 röster i den enda valkretsen - något som på riksnivå motsvarade 0,12 procent av rösterna till alltinget.

Bättre gick det för Sturla Jónsson i presidentvalet i somras. Då slutade han femma med 3,5 procent av rösterna. Av de 6 446 islänningar som lade sin röst på honom var det sannolikt många som såg Sturla Jónsson som en anti-etablissemangskandidat.

Under valrörelsen ifrågasattes Sturla Jónsson eftersom en lång rad av de frågor han avsåg att driva om han skulle bli president i själva verket inte låg inom hans område. Sturla Jónsson gjorde dock den mest radikala tolkningen av grundlagen och ansåg att han som president själv skulle kunna lägga förslag i alltinget.

Inför det kommande alltingsvalet har det ryktats om socialdemokratiskt intresse för att locka till sig Sturla Jónsson. För många är han en representant för en typ av yrkesarbetare som Socialdemokraterna i stor utsträckning inte längre lyckas locka till sig. Men så blir det alltså inte.

Sturla Jónsson meddelar nu på Facebook att han kandiderar för Gryning i det kommande valet. Han skriver att han gör det "för folket i landet".

Kanske kan Sturla Jónsson bli det affischnamn Gryning behöver. I valet 2013 fick Gryning 3,1 procent av rösterna och blev därmed största parti utanför alltinget. I opinionsmätningar som gjorts därefter har partiet inte varit i närheten av femprocentsspärren. Det har heller inte opinionssiffrorna för Sturla Jónssons eget parti varit även om de ökat efter presidentvalet.

I förra valet hade Gryning både Margrét Tryggvadóttir och Þór Saari i sina led. De har nu anslutit sig till Socialdemokraterna respektive Piratpartiet. Ordförande för Gryning är Helga Þórð­ar­dótt­ir, som även hon kommer att kandidera till alltinget i nästa val.

Gryning driver sedan tidigare flera av de frågor som Sturla Jónsson tänkte engagera sig i om han hade blivit president. Partiet vill bland annat avskaffa inflationsindexerade bostadslån, reformera fiskekvotsystemet genom att bjuda ut kvoter på auktion, grunda en samhällsnyttig bank utan vinstintresse, införa en allmännytta på bostadsmarknaden, höja ersättningar och pensioner, skapa ett enda gemensamt pensionssystem och så vidare.

Här kan du läsa mer om Sturla Jónssons valrörelse 2013.