fredag 26 augusti 2016

Tre veteraner toppar Ljus framtids listor i alltingsvalet

Tre veteraner och tre nya namn toppar Ljus framtids listor i det kommande alltingsvalet. Partiet godkände vid ett möte i går de sex toppkandidaterna i varje valkrets. Alltingsledamöterna Björt Ólafsdóttir, Óttarr Proppé och Páll Valur Björnsson kommer enligt ett pressmeddelande att leda varsin lista i valet. Bland kandidaterna finns också flera kommunpolitiker.

Ljus framtid har under en lång tid kämpat mot svaga opinionssiffror. I de senaste mätningarna ligger partiet under femprocentsspärren till alltinget.

Den tidigare ledningen - som bestod av grundaren Guðmundur Steingrímsson och gruppledaren Róbert Marshall - avgick efter hård kritik och ställer inte upp för omval. Efterträdaren Óttarr Proppé har inte lyckats vända opinionssiffrorna. Ljus framtids mål är dock att ställa upp i samtliga sex valkretsar och på nytt ta sig över spärren till alltinget.

Tre av partiets sex alltingsledamöter ställer upp för omval. De toppar också varsin lista för Ljus framtid. Björt Ólafsdóttir står överst på valsedeln i norra Reykjavík, Óttarr Proppé i den sydvästra valkretsen och Páll Valur Björnsson i den södra valkretsen.

Listan i södra Reykjavík toppas av förskolläraren Nichole Leigh Mosty. Överst på listan i den nordvästra valkretsen är vd:n Valdimar Valdemarsson och i den nordöstra valkretsen mjölkteknikern Preben Pétursson.

Bland övriga kandidater finns flera kommunpolitiker. I södra Reykjavík är Eva Einarsdóttir nummer två på listan. Mellan 2010 och 2014 representerade hon Bästa partiet i kommunfullmäktige i Reykjavík. När partiet lades ned kandiderade hon 2014 för Ljus framtid i kommunalvalet. Som trea på listan missade hon med knapp marginal en egen plats i fullmäktige. Hon har fortsatt som ersättare i fullmäktige och hon är dessutom vice ordförande för kommunens idrotts- och fritidsnämnd.

I den sydvästra valkretsen är Theodóra S. Þorsteinsdóttir tvåa på listan efter Óttarr Proppé. Hon är ordförande för kommunstyrelsen i Kópavogur, en kommun som Ljus framtid styr i koalition med Självständighetspartiet. Fyra på samma lista är Halldór Jörgensson som är fullmäktigeledamot i Garðabær.

Toppnamnet i den nordöstra valkretsen, Preben Pétursson, blir inte helt ny i alltinget om han skulle väljas in. Förra hösten satt han i alltinget i två veckor som ersättare för ordinarie ledamoten Brynhildur Pétursdóttir.

Värt att notera är att Heiða Kristín Helgadóttir, som tillsammans med Guðmundur Steingrímsson grundade Ljus framtid, inte återfinns på någon av de sex översta platserna på någon lista. Hon var den som satte i gång debatten om ledarskapet inom partiet genom att öppet kritisera Guðmundur Steingrímsson och Róbert Marshall. Under denna mandatperiod har hon dessutom tagit plats i alltinget som ersättare för Björt Ólafsdóttir.

Här kan du läsa mer om krisen inom Ljus framtid.