onsdag 14 september 2016

Allt fler islänningar bestämmer sig på valdagen

Mer än var fjärde väljare bestämde först på valdagen vem de skulle rösta på i sommarens presidentval. I år var det betydligt fler som bestämde sig sent än när Ólafur Ragnar Grímsson valdes första gången 1996. Bara 6 procent tror att de kommer att ogilla nye presidenten Guðni Th. Jóhannesson. Det visar en undersökning utförd av Félagsvísindastofnun vid Háskóli Íslands.

I juni valdes Guðni Th. Jóhannesson till president som en av nio kandidater i valet. För en dryg månad sedan svors han in som president. Inom kort är förhoppningen att han och familjen ska kunna flytta in på Bessastaðir, presidentens residens som just nu saneras från fuktskador.

Avståndet till tvåan Halla Tómasdóttir var mer än 10 procentenheter. Det minskade dock snabbt under de sista dagarna före valet. Undersökningen visar också att Halla Tómasdóttir var den kandidat som spurtade bäst. En majoritet av hennes väljare bestämde sig först under den sista veckan.

Spurtade starkt gjorde även trean Andri Snær Magnason. Majoriteten av Guðni Th. Jóhannessons väljare bestämde sig däremot långt före valdagen.

I år var det totalt 27 procent av väljarna som bestämde sig på valdagen. Det var 20 procent som bestämde sig en till fyra dagar före valet, 7 procent fem till sju dagar före valet, 23 procent åtta till trettio dagar före valet och 23 procent minst en månad före valet.

Precis som i val till alltinget är trenden att väljarna bestämmer sig allt senare. När Ólafur Ragnar Grímsson valdes till president 1996 var det bara en tredjedel av väljarkåren som bestämde sig den sista veckan.

Hela 78 procent uppger att de kommer att vara mycket eller ganska nöjda med Guðni Th. Jóhannesson som president. 16 procent kommer varken att gilla eller ogilla honom medan 6 procent svarar att de inte kommer att tycka om honom. För tjugo år sedan var det något fler som inte såg positivt på Ólafur Ragnar Grímsson.

Mest skeptiska till Guðni Th. Jóhannesson är de väljare som röstade på fyran Davíð Oddsson.

Hederlighet var den viktigaste egenskapen för 89 procent av väljarna. Därefter följde kommunikation med medborgarna med 81 procent och uppförande i allmänhet med 80 procent.

Även här skiljer Davíð Oddsson ut sig. Bland hans väljare var det fler som ansåg att förmågan att kommunicera med utlänningar, politiska åsikter och tidigare karriär var viktiga egenskaper. Guðni Th. Jóhannesson och Andri Snær Magnasons väljare värdesatte framför allt hederlighet. Halla Tómasdóttir blev valet för många tack vare hennes allmänna uppförande och hennes förmåga att kommunicera med medborgarna.

Kön var den egenskap som var av minst vikt för väljarkåren. Andri Snær Magnasons väljare gav presidentkandidatens partner minst betydelse. Guðni Th. Jóhannessons väljare lade minst tyngd vid hans politiska åsikter. Davíð Oddssons väljare brydde sig minst om valrörelsen.

Undersökningen visar att det var fler kvinnor än män som röstade på Halla Tómasdóttir och Andri Snær Magnason. Guðni Th. Jóhannesson lockade något fler manliga än kvinnliga väljare. Davíð Oddsson fick däremot mer än dubbelt så många röster från män.

Andri Snær Magnason hade flest anhängare i åldrarna 18 till 44 år. Halla Tómasdóttir gick allra bäst i åldersgruppen 18 till 29 år. Både Guðni Th. Jóhannesson och Davíð Oddsson hade flest väljare som fyllt 60 år.

Andri Snær Magnason var dessutom den kandidat som gjorde det förhållandevis starkaste valet i Reykjavíkområdet. Stödet för Guðni Th. Jóhannesson var starkast på landsbygden. Andri Snær Magnason tilltalade även ovanligt många väljare med högskoleutbildning.

Halla Tomasdóttir gick bäst bland låginkomsttagare.

Anmärkningsvärt är att Davíð Oddsson enbart lockade sympatisörer till Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Enligt undersökningen fick han inga röster från anhängare till Piratpartiet, Gröna vänstern, Socialdemokraterna eller Ljus framtid.

Guðni Th. Jóhannesson var favoriten främst för Socialdemokraternas väljare, Halla Tómasdóttir för Självständighetspartiets, Framstegspartiets och Ljus framtids väljare och Andri Snær Magnason för Ljus framtids väljare.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.