måndag 5 september 2016

Efter 22 års väntan får Villimey rätt till sitt namn

I 22 år fick inte Villimey Líf Friðriksdóttir heta just så. Och i fyra år efter att förnamnet Villimey godkändes fick hon inte rätt till namnet. Men nu har myndigheterna ändrat sig. Villimey anses inte längre vara ett namn som kan väcka anstöt. Och därmed kan hon i stället ge ersättningsnamnet Nótt María Líf till en dotter, berättar RÚV.

När Berglind Hólm Harðardóttir och Friðrik Álfur Mánason 1994 fick en dotter hade hon just läst Margit Sandemos böcker om isfolket. Bokserien var mycket populär på Island och många namn på karaktärer i böckerna inspirerade nyblivna föräldrar.

Berglind Hólm Harðardóttir fastnade för namnet Villimey. Men när hon vände sig till Mannanafnanefnd, den nämnd som avgör om nya namn ska godkännas eller inte, fick hon avslag. Nämnden ansåg att ledet Villi- skulle kunna uppfattas som nedsättande eftersom det betyder 'vild'.

I folkbokföringen fick flickan därför länge heta Stúlka Friðriksdóttir. Stúlka ('flicka') är det namn som automatiskt ges till flickor vars föräldrar inte har meddelat något godkänt namn till folkbokföringsmyndigheten Þjóðskrá Íslands.

Så småningom bestämde sig föräldrarna för att ge dottern namn som godkändes av myndigheterna. Flickan fick i stället för Villimey Líf heta Nótt María Líf. Men hon identifierade sig aldrig med namnet. Hon säger till RÚV att hon trots myndigheternas beslut ändå ofta kallades Villimey:
"Personligen tycker jag att Nótt María Líf är ett mycket vackert namn. Och om jag någon dag får en flicka då får hon heta det. Jag tycker otroligt mycket om detta namn, men tyvärr är det inte en del av mig."
Hon har inte varit ensam om att kämpa om att få bära förnamnet Villimey. Redan 1987 föddes en flicka vars föräldrar ville ge henne detta namn. Prästen nekade att döpa henne och myndigheterna sade nej.

Men 2012 ändrade sig Mannanafnanefnd. Villimey ansågs enligt ett nytt beslut inte längre nedsättande. Kristín Mist, som skulle fått namnet redan 1987, kunde därmed byta till Villimey. Ytterligare en flicka, som föddes 2015, bär namnet.

För Villimey Líf Friðriksdóttir hjälpte inte detta. Þjóðskrá Íslands blockerade ett namnbyte trots att Villimey blivit godkänt. Men för två veckor sedan kom det ett brev som gav henne rätt. I folkbokföringen heter hon nu Villimey Líf Friðriksdóttir i stället för Nótt María Líf Friðriksdóttir. Hon säger till RÚV att beskedet kändes som en stor lättnad och att hon grät glädjetårar:
"Jag var mycket glad. Jag hade inte räknat med det."
Här kan du läsa mer om förslaget till ny namnlag.