torsdag 15 september 2016

Eygló Harðardóttir i topp för Framstegspartiet i sydväst

Eygló Harðardóttir toppar Framstegspartiets lista i den sydvästra valkretsen. I nordväst leder Gunnar Bragi Sveinsson listan. Men det mest intressanta avgörandet inför det kommande nyvalet sker i det nordöstra distriktet på lördag. Då står partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugssons politiska framtid på spel.

Motvilligt går Framstegspartiet till nyval den 29 oktober. Internt fanns det ett starkt tryck på statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson att riva upp överenskommelsen med Självständighetspartiet om val till alltinget redan under hösten. Men ett minst lika hårt tryck från koalitionspartnern gjorde det omöjligt för honom att bryta löftet.

Vem som kommer att leda partiet i valet är alltjämt osäkert. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som avgick som statsminister i våras sedan han avslöjats ha varit delägare i ett bolag i ett skatteparadis, vägrar att lämna ordförandeposten. Men allt fler anser nu att Framstegspartiet behöver en ny ledare för att kunna rycka upp de usla opinionssiffrorna.

Hittills är det bara Sveinbjörn Eyjólfsson som utmanar den sittande ordföranden. Trycket på statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson att kandidera blir allt starkare. Även socialminister Eygló Harðardóttir ryktas undersöka förutsättningarna för att utmana Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och vinna.

Sigurður Ingi Jóhannsson har tidigare sagt att han inte haft något intresse av att utmana Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Den senaste tiden har han däremot inte uteslutit en motkandidatur. Han har dessutom sagt att han inte kan sitta kvar som vice ordförande om inte partiledningen förändras.

Om Sigurður Ingi Jóhannsson skulle ge sig in i en partiledarstrid och förlora - vilket i dagsläget inte förefaller särskilt troligt - finns flera lojala med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som vill ta över som vice ordförande. Där finns utrikesminister Lilja Alfreðsdóttir och fiske- och jordbruksminister Gunnar Bragi Sveinsson.

Men Sigmundur Davíð Gunnlaugssons politiska framtid kan avgöras redan på lördag. Då väljs listan i den nordöstra valkretsen. Där kämpar han om första platsen mot tre alltingsledamöter: Höskuldur Þórhallsson, Þórunn Egilsdóttir och Líneik Anna Sævarsdóttir.

Om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte lyckas försvara sin plats i topp på listan blir det betydligt svårare för honom att sitta kvar som ordförande. Ett starkt stöd kan däremot stärka honom inför uppgörelsen om ordförandeskapet.

Eygló Harðardóttir, som utöver uppdraget som socialminister även är partisekreterare, blir partiets toppkandidat i den sydvästra valkretsen. Det klubbades i går. Tvåa på listan blir alltingsledamoten Willum Þór Þórsson och trea den 19-årige studenten Páll Marís Pálsson.

Inför valet hade det spekulerats om Willum Þór Þórsson i stället skulle satsa på karriären som fotbollstränare. I somras tog han över jobbet som tränare för KR:s herrar i den isländska förstadivisionen. Klubben ligger just nu på sjunde plats i ligan. Men om han fortsätter inom fotbollen blir det alltså inte på heltid.

I den nordvästra valkretsen toppas listan av Gunnar Bragi Sveinsson. Tvåa är alltingsledamoten Elsa Lára Arnardóttir, trea är fiskaren Sigurður Páll Jónsson - som dessutom är kommunpolitiker i Stykkishólmur - och fyra är fiskevetaren Lilja Sigurðardóttir.

Här kan du läsa mer om Framstegspartiet inför det kommande valet.