onsdag 7 september 2016

Fel fisk på var femte tallrik på isländska restauranger

Det fuskas ofta med fisken på isländska restauranger. I 22 procent av fallen hamnar något annat på tallriken än vad som står på menyn. Vanligast är det att det fuskas på sushirestauranger. Men det är inte bara där som dyra fiskar ersätts av billigare arter. Det visar en undersökning som Matís gjort. Det rapporterar Vísir.

I mars i år beställde Matís totalt 27 olika fiskrätter på tio olika restauranger i Reykjavíkområdet. Vid åtta tillfällen visade det sig att den fisk som serverades inte var samma som på menyn. Analysen visade ett tydligt mönster - dyra fiskar byttes ofta ut mot billigare arter.

Nu har Matís analyserat 50 fiskrätter från 22 olika restauranger. De flesta matställena som besöktes fanns enligt Vísir i Reykjavíkområdet, men några beställningar gjordes även på restauranger på landsbygden.

I elva fall - alltså 22 procent - var det fel fisk som hamnat på tallriken. I fem av dessa fall handlade det om tonfisk på sushiställen. Vid två tillfällen hade den billigare gulfenade tonfisken fått ersätta den dyrare blåfenade tonfisken. Vid tre tillfällen var det i stället storögd tonfisk - även den en billigare art - som serverades.

Tre gånger var det långa som hamnade på tallriken i stället för den utlovade torsken. Vid ett tillfälle bjöds det på fläckig havskatt i stället för havskatt, vid ett annat på lubb i stället för marulk och vid ett på torsk i stället för kolja.

Precis som på sushirestauranger är mönstret att billigare arter får ersätta dyrare arter. Den största prisskillnaden är mellan lubb och marulk. Dagspriset på lubb är enligt Vísir bara en tredjedel av priset på marulk.

Níels Sigurður Olgeirsson är ordförande för restaurangfacket Matvís. Han säger till Vísir att bristerna är allvarliga för branschen oavsett vad förklaringen är:
"Om kockar lurar kunder genom att sälja lubb i stället för marulk så anser jag att de bara borde lägga ned jobbet. Om de däremot luras av fiskförsäljaren och han skickar lubb i stället för marulk - då borde de åka på fortbildning eller göra något liknande."
Att två mycket olika arter som lubb och marulk förväxlas är anmärkningsvärt. Enligt undersökningen, som är en del av ett internationellt projekt, är det på sushirestauranger många kockar som i god tro serverar fel fisk. Ofta är det grossisten som har levererat en billigare tonfiskart utan att restaurangen upptäcker bluffen, uppger Vísir.

Här kan du läsa mer om fiskfusk på isländska restauranger.