fredag 2 september 2016

Fråga och svar med Islandsbloggen

Frågor om isländska matställen i Sverige, medborgarskap, höglandsvägar, norrsken, fastighetsköp, bagageförvaring och islandströjor är några av läsarnas funderingar i denna omgång med frågor och svar. Om du har några frågor kan du mejla xislandsbloggenx@gmail.com (plocka bort x:n ur mejladressen). Räkna dock med att det ibland tar några dagar innan du får svar.

Fråga: Finns det någon isländsk restaurang i Stockholm?
Svar: Nej, det gör det inte. I Sverige finns tre isländska snabbmatskedjor, men ingen av dem serverar traditionell isländsk mat. Texmexkedjan Zócalo - som på Island heter Serrano - har restauranger i Stockholm, Uppsala och Malmö, hamburgarhaket Tommi's Burger Joint finns i Malmö och Köpenhamn och smörgåskedjan Hlöllabátar finns i Mjällby utanför Sölvesborg. I Alingsås finns fiket Café Reykjavik som alltid erbjuder några traditionella isländska bakverk och isländsk läsk. Dessutom säljs isländskt godis, salt, torkad fisk med mera. Största utbudet av isländsk mat utanför Färöarna och Island hittar du hos Icefood i Köpenhamn.

Fråga: Vill gärna köpa en islandströja till min fru. Finns det till försäljning i butik i Stockholm? Har googlat men hittar till min förvåning inget. Det finns mycket att beställa på nätet men ser ingen butik.
Svar: Nej, det finns inga försäljare av äkta islandströjor i Sverige. Det närmaste du kan komma är 66° North, en isländsk tillverkare av friluftskläder som har flera återförsäljare i Sverige. De har en tröja kallad Grímsey som påminner mycket om en traditionell islandströja. Den är stickad i Kina men med isländsk ull. Det är möjligt att den finns i svenska butiker.

Fråga: ja ska till Island i början av augusti. Jag äger endast ett sprit kök med sprit brännare ( t sprit ) ! Min fråga nu är finns det t sprit att köpa på mackar i Island ? Eller måste jag skaffa mig ett trangia med gas brännare ? Skulle helst komma billigt undan ;)
Svar: Rödsprit säljs på de flesta bensinstationer och i friluftsbutiker. Det finns även på vissa campingplatser.

Fråga: Hur går man tillväga för att bli en Isländsk medborgare? Jag kommer givetvis att försöka lära mig isländska innan jag flyttar. Jag kommer eventuellt ta med min dotter på 5 år.
Svar: Om du är svensk medborgare behöver du inget uppehållstillstånd för att bosätta dig på Island. För att kunna få isländskt medborgarskap behöver du ha varit folkbokförd på Island i minst fyra år. Vidare måste du klara ett språktest och ha levt utan försörjningsstöd (socialbidrag) de tre senaste åren. Du får heller inte ha dömts för något brott i landet. Du behöver inte avsäga dig ditt svenska medborgarskap för att bli isländsk medborgare.

Fråga: När och var är det störst chans att se norrsken på Island?
Svar: Från slutet av augusti till början av maj är det möjligt att se norrsken. Sannolikheten ökar under vintern eftersom det är då det är som mörkast. Himlen behöver inte vara klar för att du ska kunna se norrskenet, men det måste åtminstone finnas luckor i molntäcket. Om det är riktigt starkt går det att se även i städerna. Bäst är dock att ta sig till en plats där det inte finns någon belysning. De norrskensturer som flera arrangörer ordnar åker ofta till platser några mil utanför Reykjavík - som Selvogur, Krýsuvík, Þingvellir och Þrengsli - där förutsättningarna för att kunna uppleva norrskenet är bättre.

Fråga: Vill börja med att ge beröm för en sån bra blogg för oss okunniga! Harlute frågor inför vår resa :) vi ska åka till Island nu 4sep till 11sep. Alltså v 36. Har läst att höglandet ska vara "öppet"till 15sep. Stämmer de? De är så klart olika från år till år kan jag tänka mig beroende på väder. Men måste veta pga vilken bil vi ska hyra. Onödigt att hyra en 4wd om höglandet är stängt V36. Vi klurar just nu på en resplan. En vecka är ju för kort för att uppleva hela, men vi får göra de bästa av de hela.
Svar: Det finns inga "öppettider" för höglandet. Det är enbart vädret som bestämmer. Till och med 15 september håller Vegagerðin, det isländska vägverket, ett öga på höglandsvägarnas framkomlighet. Aktuella förhållanden finns på den här kartan som uppdateras löpande. De flesta höglandsvägarna är sannolikt framkomliga i början av september, men några garantier för detta kan du aldrig få. Ett kraftigt snöfall eller ett häftigt regn kan göra vägar oframkomliga på några timmar. Vägarna på höglandet är dessutom av varierande skick och svårighetsgrad. Vissa ställer stora krav på föraren eftersom de innefattar passager över svåra och djupa vadställen. Så vad du ska hyra för bil handlar också om vilka höglandsvägar du tänker åka. De är mycket olika. Vissa kräver specialutrustade fordon för att du ska kunna ta dig igenom dem. Andra är inte särskilt besvärliga utan funkar utmärkt med typ Dacia Duster, Honda CRV, Toyota Rav 4 eller Suzuki Vitara.
Den kanske mest pålitliga höglandsvägen är nummer 35 som sträcker sig mellan Gullfoss och trakterna kring Blönduós i norr. Här finns inga vadställen vilket gör att den inte blir riktigt lika väderkänslig som andra höglandsvägar. Halvvägs finns Hveravellir, ett område med heta källor och naturbad som är ett av landets bästa. Några garantier finns som sagt inte, men att den skulle vara oframkomlig i början på september är inte troligt. Eftersom det är sent på säsongen är det däremot ganska troligt att den bitvis kommer att vara ganska tvättbrädeliknande.
Ett annat ganska tryggt sätt att uppleva höglandet är att köra till Landmannalaugar. Även där finns ett mycket trevligt bad. Du följer först F26, därefter F208 och F224. Enda problemet längs vägen är det vadställe som finns just innan du är framme vid Landmannalaugar. Gå ut och kolla hur djupt det är. Om du är tveksam kan du ställa bilen och gå över längs en spång. Om det inte är djupt eller strömt kan du köra hela vägen fram även med en mindre jeep. Åk samma väg tillbaka om du inte är van vid vadställen. Övriga vägar från Landmannalaugar är förmodligen ganska besvärliga en bit in i september och kräver större fordon och erfarenhet.
Några vägar med avsnitt som allmänt inte är lämpliga för vanliga hyrjeepar: 578, 622, F66, F210, F323, F337, F578, F649, F910, F946 och F980. Men som sagt, förhållandena kan variera från dag till dag så håll alltid koll på läget på vägarna och på väderprognosen innan du ger dig av. Vegagerðin har dessutom en informationslinje där du kan få information om enskilda vägar. Telefonnumret till informationslinjen är 1177.

Fråga: Jag undrar lite hur det är på Island i november? Skulle vilja överraska min fru som fyller 50 då med resa dit. Väder? Aktiviteter? Boende mm? Har du något bra prisvärt hotell att rekommendera i Reyjkavik? Vi ska i så fall åka dit den 10-13 nov. 2 st vuxna
Svar: Några saker som kan vara bra att ha i åtanke i november är att dagarna är ganska korta och att vädret då och då kan vara lite besvärligt. Eftersom det är utanför högsäsong finns det dock gott om möjligheter att vara spontan och att anpassa resan dag för dag om vädret skulle ställa till det. Om du tänker hyra bil och resa runt finns det till exempel inget behov av att boka hotell i förväg. Om du inte har egen bil räcker det att boka utflykter dagen innan.
Kollade lite på vad som var ledigt dessa datum. Prisläget i centrala Reykjavík är i allmänhet ganska högt. Några bra hotell i olika prisklasser:
Icelandair Hótel Reykjavík Marina: 6 032 kronor för tre nätter i dubbelrum på Booking.com. En av stadens bästa hotellfrukostar (ingår ej i priset), nybyggt och fräscht. Ligger vid gamla hamnen.
Hilton Reykjavík Nordica: 4 478 kronor exklusive frukost. Förstås ett bra och högklassigt hotell, men ligger lite avsides. För den som kan tänka sig att promenera i 20 minuter för att nå stadskärnan. Nära till kollektivtrafik.
Fosshotel Reykjavík: 4 464 kronor inklusive frukost. Nybyggt precis i utkanten av centrum. Pålitligt och propert.
Icelandair Hótel Reykjavík Natura: 4 009 kronor inklusive frukost. Ligger lite avsides granne med inrikesflygplatsen och tio minuters promenad till centrum. Plus för bra frukost och tillgång till spa som ingår i priset.
Reykjavík Lights: 3 500 kronor inklusive frukost. Lägesmässigt som Hilton. Ljust och gemytligt även om rummen känns lite lätt sterila. Fin utsikt från rummen några våningsplan upp.
100 Iceland Hotel: 2 575 kronor exklusive frukost. Centralt läge även om den östra änden av Laugavegur kanske inte är den mest spännande. Ett okej budgetalternativ.
Samtliga priser är från Booking.com. Det är inte billigare att boka direkt genom hotellens egna webbplatser. Om du vill jämföra priserna kan det vara värt att ta en titt även på Hotels.com. Någon enstaka gång kan det vara billigare.

Fråga: Eftersom jag inte förstår isländska har jag väldigt svårt för att hitta information om vart man anmäler en hund till karantän, vet du det? Sen undrar jag också om du vet om man kan hitta några recensioner eller liknande ifrån folk som själva haft sin hund i karantän. Hur de behandlas, om de får tillgång till utevistelse, hur det ser ut där de bor osv.
Jag känner tyvärr ingen som haft sin hund i karantän där, men har ryktesvägen några gånger hört att det ska vara rätt okej. Då har det handlat om islänningar som tagit in någon ras som tidigare inte funnits i landet. De ska ha fått hälsa på ett par gånger och fick uppfattningen att hundarna hade det bra. Det verkade också som att personalen hade ganska mycket tid för djuren eftersom hundarna verkade gilla dem skarpt. Men som sagt, det där är genom djungeltrumman så det är kanske inte hundraprocentigt pålitligt ...
Dessutom hittade jag en isländsk forumtråd där en person just frågar om erfarenheter av karantän: https://bland.is/umraeda/einangrun-i-keflavik-/29313107/ Snabbversionen är att de som svarat är nöjda och skriver att djuren blivit väl omhändertagna och att personalen varit mycket bra. En skriver att de som jobbar där är riktiga djurvänner och en annan att de förde in en hund som krävde en del pälsvård och där pälsen till och med såg bättre ut när de hämtade hunden än när de lämnade in den.

Fråga: Efter femton resor börjar vi fundera på att köpa något ”eget” på Island. Vi har börjat att letat boende men då vi inte känner oss helt redo för att totalt släppa greppet och flytta permanent, hade vi tänkt ett boende för sommar och vinterresor.
Men vi hittade då en sida som du skrev 2013 då man talar om att det inte längre skulle bli möjligt för EES medborgare att köpa fastighet på Island. I bloggen skriver du även att tillstånd krävs från inrikesministeriet (visserligen för medborgare utanför EES) och att det var oklart hur det skulle bli med sommarbostäder. http://www.islandsbloggen.com/2013/05/hardare-krav-for-utlanningar-som-koper.html
Vad har hänt? Gäller detta fortfarande? Hur går man tillväga för att söka tillstånd?
Svar: Precis som du skriver så infördes våren 2013 hårdare krav för EES-medborgare när det gällde fastighetsköp på Island. Beslutet var ett av de sista som avgående inrikesministern Ögmundur Jónasson undertecknade, men efterträdaren Hanna Birna Kristjánsdóttir rev upp det tämligen omgående. Så regelverket ser alltså ut som det gjorde innan de tuffare kraven infördes. Om du är svensk medborgare eller medborgare i något annat EES-land kan du i dag köpa fastigheter - såväl för året runt-boende som för kortare vistelser - utan att behöva få godkännande av inrikesdepartementet. Du kan även köpa fastigheter genom ett bolag som har sin juridiska hemvist i EES-området.

Fråga: Jag ska studera min utbytestermin på Island nu, med start i augusti, och jag har plöjt igenom hela din blogg i stort sett. TUSEN TACK för alla tips och all information, den har varit verkligt värdefull. Jag letar fortfarande boende i Reykjavik och jag har haft någon romantisk vision av hur jag hade önskat bo lite i utkanten, i en gammal stuga hos någon familj, nära naturen, ensligt…du hör, jag har målat upp en, kanske långt ifrån verklighetsförankrad, bild i huvudet, men jag har inte gett upp den riktigt än. Det kanske är konstigt att jag skriver till dig men jag tänkte jag kunde ge det ett försök ändå; är det så att du har någon information om något sånt här boene eller vet någon som har bott såhär? Du förstår, jag vill liksom komma bort från det ”riktiga" studentlivet lite på något vis.
Svar: Tyvärr har jag inte någon hjälp att erbjuda. Bostadsmarknaden i Reykjavík med omnejd är som du kanske märkt ganska hopplös. Din drömbostad finns säkert där ute någonstans, men jag har inte kunnat hitta något som liknar den hos Fasteignir eller Bland. Det finns en rad andra sajter som förmedlar rum och lägenheter, men de är i regel betaltjänster så där har jag inte kunnat kolla. Om du har möjlighet att vänta tills du kommit till Island så hade det varit min rekommendation. Hyr något väldigt tillfälligt och sätt under tiden upp lappar i livsmedelsbutiker i de områden du är intresserad av. Reykjavík är under vintern en usel cykelstad, så jag hade försökt hitta något i närheten av en busshållplats i typ Mosfellsbær eller Hveragerði. Bussförbindelserna är förstås betydligt bättre till Mosfellsbær (kvartstrafik utom tidiga morgnar, sena kvällar och helger direkt från universitetet) än till Hveragerði (tolv avgångar i varje riktning på vardagar under sommaren). Där borde det gå att hamna granne om inte med obygden så åtminstone nästan.

Fråga: Vi ska äntligen resa till Island i höst och tycker er blogg är ett otroligt bra hjälpmedel inför detta, tack! Jag har dock en fråga om just snus. Är det förbjudet på Island? Och får man ta med från Sverige för att ha under sin vistelse? Har inte hittat någon aktuell uppgift om detta.
Svar: Svenskt snus är olagligt på Island och det är förbjudet att föra in i landet. Det görs inga undantag för personligt bruk eller liknande. Med det sagt är det ganska vanligt att svenska turister smusslar med sig någon dosa. Du riskerar dock att bli av med den i tullen och du riskerar böter. Den som inte kan vara utan snus kan testa isländsk neftóbak, som är luktsnus avsett att dras in i näsan. Många gör dock prillor av det i stället och använder som "vanligt" snus. Neftóbak är inte lika finkornig som svenskt snus.

Fråga: Går det att förvara sitt bagage någonstans i Reykjavik?
Svar: Bagageförvaring finns - om du inte kan få hjälp med det på ditt boende - mot avgift på bussterminalen BSÍ och på inrikesflygplatsen. Det finns förvaringsskåp i tre olika storlekar. Under högsäsongen kan det ibland vara svårt att hitta något ledigt skåp.

Fråga: Vi er to som skal på ferie på Island i ti dage fra d 25 september. Vi har lejet en bil de fleste dage og drømmer om at køre rundt og se hvad vi vil og bo på de hoteller/guesthouses vi kommer forbi - men er det muligt uden at lave forhåndsreservationer? Jeg blev pludseligt i tvivl om alt vil være fuldt booket - vi kommer jo lidt uden for sæson, men ved ikke om der stadig er mange turister på Island i sep/okt?
Svar: Även om det inte är högsäsong i slutet på september så är det fortfarande väldigt mycket turister på Island. Det kan vara fullt på vissa ställen, men risken är förstås mindre än under sommaren. Om ni inte är ute efter någon särskild typ av boende utan kan tänka er allt från vandrarhem till hotell så blir det lättare.
Mitt tips är att på morgonen ta en titt på Booking.com för att se vad som är ledigt i det område där ni tänker övernatta. Om det finns gott om rum kan ni vara spontana, men om mycket är bokat är det kanske säkrast att boka ett rum för natten. Ni skulle också kunna anpassa resan efter var det ser ut att finnas gott om lediga rum.
Längs sydkusten - från Vík í Mýrdal till Djúpivogur - är utbudet av övernattningsställen ganska begränsat och turisterna många. Avstånden kan också vara långa. Där kan det vara klokt att på förhand se vad som är ledigt. Annars kan ni riskera att hamna i en situation där det är fullt på en plats och det är en timmes körning till nästa samhälle.