tisdag 6 september 2016

Gästblogg: Sista dagen av vår sensommarresa till Island

Hej
Ja nu är det lite dagen efter något underbart känslan, lite tomhet lite längtan tillbaka och kanske om sanningen ska fram lite hemlängtan, känslorna är många i alla fall.

Efter utcheckning på Hotell Klettur i går morse for vi till Hafnafjordur för att bada i det kommunala badhuset där.
Det var ett fint litet badhus (suðurbæjarlaug) med som nästan alltid en bassäng inne och många bassänger och pottor ute. Tyvärr var vattnet ej så varmt som vi upplever som standard i kommunala bad på Island, dessutom vad detta klorerat lite väl mycket för vår smak ( det bästa med att bada på Island i badhus är avsaknaden av röda ögon på grund av klor) men vi slog ihjäl nästan två timmar där i alla fall .

Sedan bar det av mot Keflavik KEF, vi hade lite mackor, juice och skyr mm kvar som vi stannade efter vägen på en utsiktsplats och inmundigade, sakar alltid gott med lite fika efter bad.

Väl på plats på Avis för att returnera hyrbilen vi kl14:00 var det anarkistisk stämning lokalen var full av människor några upprörda över en skada på bilen de ej ville kännas vid, några bara allmänt sura över den långa kön osv. Ulrika köade och jag gick på toaletten för att snyta mig, jag var glad att det bara var det jag skulle göra för väl där inne såg det ut som kriget, pappershanddukar på hela golvet kiss på toalettsitsen osv. HUR ÄR DEN MÄNSKLIGA VÄRDEN FUNTAD KAN MAN UNDRA !!!! toalettpappret var slut men det fanns turligt nog tre pappershanddukar kvar så jag kunde snyta mig, väl ute igen i mottagningen var det lite meningsskiljaktigheter hur kösystemet fungerade.... Resultatet blev Mc Donalds kö. För er som ej är bekanta med denna betingelse så funkar det så,att den som är fräckast och tycker att vederbörande har väntat längst går fram till vilken kassa som helst oavsett vad andra tycker och i vilken förmodad kö han än stått i från början. Men som Svensk och turist bråkar man inte,man knyter handen i fickan men släpper lika fort ler lite och fortsätter att vänta på sin tur som kommer så småningom. Ett tips man kan aldrig vara ute i för god tid när man ska med flyget.

När väl bilen var godkänd och lämnad åkte vi med shuttleBussen till terminalen för incheckning av bagaget...

Om vi Svenskar är kända som ett köande folk så är Islänningarna ett folk som gillar 'hagar' alltså avstängningar med band i labyrint form, de nyttjar dem i parti och minut på flygplatsen och ibland helt utan förklaring till syftet. Förstår att de har dem vid kassorna till bagageinlämningen det har ju alla flygplatser men att ha dem vid säkerhetskontrollen också är för mig förbryllande.

Så här går säkerhetskontrollen till på Keflavik (Leifur Erikson)
1. Du går igenom en spärr där du får läsa in koden på ditt boardingpass
2. Du går igenom en manuell kontroll där du uppger vilken Nationalitet du har
3. Du köar i nya 'hagar' bandlabyrinter
4. Du försöker genom ett utsläpp på mitten av hagen ta dig till en av de fyra öppna röntgenmaskiner och säkerhetsbågar som finns igång.

Problemet blir att kön fastnar lite på mitten och inte flyter ut till de maskinerna som finns på kanterna.... Ineffektivt enligt min mening

Väl inne i gaten gick tiden fort, vi hann köpa en kopp kaffe och sitta en stund innan boardingen började( för somliga äldre passagerare gick det tyvärr ej tillräckligt fort ett idel klagande hördes)

Väl ombord satt vi någon sorts mellanklass med två breda säten per sida, vet ej om vi lyckats gradera upp oss via Saga Club eller vad det berodde på, men ljuvligt var det i alla fall, och med tanke på att vi båda vid det här laget utvecklat vad jag kalla en riktig 'MANNSFÖRKYLNING' (i alla fall jag har en sådan) var det skönt med det extra utrymmet både i längd och bredd.


Bild över del av KEF Keflavik när planet lyfte för färd mot ARN Arlanda

Vi har sovit denna natt på Radisson BLU Arlanda,och sitter just nu i frukostmatsalen som håller på att stänga för denna morgonen, snart blir det utcheckning och bilresa hem till Örebro.... Det rycktas dock om ett litet strandhugg i Västerås och Erikslunds Köpcentrum, kanske blir det lite "Billig" mat på IKEA eller i alla fall en fika där.

Hoppas ni som följt vår resa på Islandsbloggen har fått inspiration och inte blivit avskräckt att åka till Island. Jag vill även i detta nu ta tillfället i akt att tacka våran oomkullrunkeligen bästa researrangör Susanne Sävenholt på Escape travel som är en riktig juvel när det gäller resor till denna ö. Så ett stort tack Susanne för ännu en underbart koordinerad resa. Och ett stort Tack till Anders Svensson som driver denna underbara sida för Islandsälskare världen över..... FÖR VEM ÄLSKAR INTE ISLAND ????

Best regards
Mikael Karlsson med Frun Ulrika Johansson ( Jag kallar henne så för hon heter så )

Ps jag finns på Instagram Ofre_golanhöjden låst profil men brukar godkänna följförfrågningar Ds