torsdag 8 september 2016

Jämnt mellan Självständighetspartiet och Piratpartiet

Piratpartiet är åter störst på Island. Men avståndet till Självständighetspartiet är inte större än att det ligger inom den statistiska felmarginalen. Samtidigt klarar Renässans femprocentsspärren till alltinget medan Ljus framtid hamnar under den. Det visar en opinionsundersökning utförd av Fréttablaðið.

Efter vårens regeringskris har Självständighetspartiet och Piratpartiet kämpat i opinionen om att vara störst på Island. Hittills är det hos samtliga mätinstitut mycket jämnt mellan partierna. I Fréttablaðiðs senaste mätning är avståndet inte större än att det ligger inom den statistiska felmarginalen.

Piratpartiet får 29,5 procent, en ökning med 1 procentenhet jämfört med den mätning som genomfördes i slutet av maj. Självständighetspartiet förlorar 3,3 procentenheter till 28,2 procent.

Gröna vänstern ökade kraftigt i samband med turerna kring regeringskrisen, men nu dalar stödet för partiet på nytt. Stödet för Gröna vänstern är nu 12,7 procent, en tillbakagång med 5,4 procentenheter.

För Framstegspartiet ser läget ut att ha stabiliserat sig sedan vårens ras. Partiet får 10,7 procent, en ökning med 3,4 procentenheter. Även avståndet mellan Framstegspartiet och Gröna vänstern ligger inom den statistiska felmarginalen.

Socialdemokraterna får 7,5 procent, en uppgång med 1,4 procentenheter från föregående mätning som gav partiet de sämsta opinionssiffrorna någonsin.

Ökar mest av alla gör Renässans. Partier har stöd av 6,7 procent av islänningarna, ett uppsving med hela 5,6 procentenheter. Avståndet mellan Renässans och Socialdemokraterna är inom felmarginalen.

För Ljus framtid ökar avståndet till femprocentsspärren på alltinget åter. Partiet har nu 2 procent, en nedgång med 0,5 procentenheter.

Undersökningen genomfördes den 6 och 7 september. Stödet för Renässans var ett par procentenheter högre dag två när det stod klart att Þorsteinn Pálsson och Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir lämnat Självständighetspartiet för Renässans.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.