fredag 16 september 2016

Nu kan Sigmundur Davíð Gunnlaugssons öde avgöras

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons politiska framtid kan avgöras när Framstegspartiet i morgon klubbar listan i den nordöstra valkretsen. Han utmanas om första platsen av inte mindre än tre alltingspolitiker. Om han går segrande ur striden väntar nästa prövning om två veckor. Då väljs ny partiledning - och trycket på Sigurður Ingi Jóhannsson att kandidera blir allt starkare.

Det har gått ett halvår sedan det framkom att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varit delägare i Wintris Inc, ett bolag registrerat i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. En rad nyckelfrågor om innehavet är alltjämt obesvarade. Oklart är till exempel hur Wintris Inc. blev fordringsägare i de tre kraschade storbankerna och vilka tillgångar bolaget har.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har konsekvent hävdat att avslöjandet var ett led i en konspiration riktad mot honom själv och partiet. Skälet ska ha varit att han tagit strid mot den globala finanseliten.

Utanför det egna partiet visar mätningar att förtroendet för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är i det närmaste obefintligt. Få tycks tro att han skulle vara föremål för en internationell konspiration. En utbredd uppfattning är att han verkar vara beredd att offra partiet för personlig prestige. Inte heller verkar det finnas någon ände på de underliga turer som han anser sig vara utsatt för.

Vid ett internt möte förra helgen kom Sigmundur Davíð Gunnlaugsson med två nya häpnadsväckande avslöjanden. Det ena gjorde gällande att någon skulle ha installerat spionprogram i hans dator. Det andra gick ut på att han under en resa till Kanada skulle ha erbjudits någon form av uppgörelse med personer som han påstod företrädde fordringsägare till de kraschade storbankerna.

Den andra historien är omöjlig att kontrollera. Den första visade sig däremot innehålla flera motsägelser. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vände sig i april i år till regeringskansliet med farhågor om att hans dator på något sätt skulle ha avlyssnats. Vid en undersökning fanns enligt Kjarninn inga tecken på att något intrång skulle ha skett.

Ärendet gick därför inte vidare till polis. Och det som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson pekade ut som ett bevis på spioneri ska enligt uppgifter i själva verket ha varit mejl innehållande den typen av spionprogram avsedda att komma över kortnummer och kontouppgifter som de flesta hittar gott om i skräpposten dagligen.

Samtidigt stod det klart efter förra helgens möte att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons ställning försvagats ordentligt. Sigurður Ingi Jóhannsson - partiets vice ordförande som tog över som statsminister sedan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tvingats avgå i våras - sade att han inte kunde sitta kvar i en oförändrad partiledning. Även om han inte nämnde någon vid namn var det knappast en kommentar riktad mot partisekreteraren Eygló Harðardóttir.

Sigurður Ingi Jóhannsson utesluter inte längre att han kommer att kandidera till posten som ordförande vid partikongressen om två veckor. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson snappade direkt upp den förändrade tonen. I intervjuer sade han sig tidigare ha fått ett löfte från Sigurður Ingi Jóhannsson om att han aldrig skulle utmana honom och att han räknade med att han skulle hålla detta löfte.

Trycket på Sigurður Ingi Jóhannsson blir dock allt starkare. Enligt Vísir ska han ha en majoritet av partiets alltingsgrupp bakom sig. I veckan uppmanades han av partiföreningen i Borgarfjörður att ställa upp i ordförandevalet. Ett liknande uttalande kom i går från partiföreningen i Reykjanesbær.

Sveinbjörn Eyjólfsson har redan aviserat att han tänker ställa upp mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Men han har också meddelat att han drar tillbaka kandidaturen om Sigurður Ingi Jóhannsson ställer upp.

En annan som offentligt backar upp Sigurður Ingi Jóhannsson är tidigare partiledaren Guðni Ágústsson, som alltjämt har stort inflytande inom partiet. Han säger till Fréttablaðið att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bör avgå som ordförande eftersom han riskerar att skada Framstegspartiet. Dessutom har efterträdaren skött sitt uppdrag utmärkt:
"Sigurður Ingi övertog statsministerposten under mycket svåra förhållanden men har skött sig fantastiskt. Han försonar krafter, han lugnar tinget och lugnar ned det. Han har varit ödmjuk och talat med alla så han har gjort detta så bra som det går."
Dessutom ryktas det att Þórólfur Gíslason, som basar över kooperativet Kaupfélag Skagfirðinga, nu ska föredra Sigurður Ingi Jóhannsson i stället för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han och kooperativet är sedan länge mycket inflytelserikt inom partiet.

Men redan i morgon kan det alltså vara slut. Då väljer Framstegspartiet i den nordöstra valkretsen listan i det kommande alltingsvalet. Inte mindre än tre alltingsledamöter utmanar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson om första platsen: Höskuldur Þórhallsson, Þórunn Egilsdóttir och  Líneik Anna Sævarsdóttir.

Om inte Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lyckas försvara första platsen är det uppenbart att hans ställning är så försvagad att han knappast kan sitta kvar som ordförande. För honom är det sannolikt en fördel att det finns tre starka motkandidater. Det ökar sannolikheten för att hans motståndare splittras när det inte bara finns en tung kandidat mot honom.

Att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson överlever lördagen är alltså långt ifrån osannolikt. Den svåraste striden står dock om två veckor. Sigurður Ingi Jóhannsson väntar naturligtvis ut utgången av morgondagens val. Men om han tar steget är han rimligtvis Framstegspartiets nästa ledare.

Med Sigurður Ingi Jóhannsson vid rodret ökar dessutom partiets förutsättningar att kunna ingå i en koalitionsregering. Att Framstegspartiet ska kunna behålla makten med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som partiledare är närmast uteslutet. Han är inte bara direkt avskydd av samtliga oppositionspartier. Dessutom har Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson tröttnat på att försöka samarbeta med honom.

Här kan du läsa mer om turbulensen inom Framstegspartiet.