söndag 18 september 2016

Óttarr Proppé och Eva Einarsdóttir leder Ljus framtid

Óttarr Proppé och Eva Einarsdóttir är Ljus framtids nya ledarduo. Han valdes i går om till ordförande utan någon motkandidat. Hon valdes till styrelseordförande efter att ha besegrat alltingsledamoten Björt Ólafsdóttir. Vid partiets årsmöte klubbades ett beslut om att Island ska sträva efter att ha 800 000 invånare år 2050.

Ljus framtid ser med sex veckor kvar till alltingsvalet ut att inte klara femprocentsspärren. Den senaste veckan har dock partiet fått medial uppmärksamhet på ett sätt som skiljer dem från övriga oppositionspartier. Ljus framtid var nämligen ensamt om att rösta nej till regeringens hårt kritiserade jordbruksavtal.

Jordbruksavtalet löper på tio år och ger i princip mejeriet MS total kontroll över produktionen av mjölkprodukter i landet. MS har visat sig utnyttja positionen genom att sälja mjölkråvara till högre priser till de få konkurrerande mejerier som finns. Många konsumenter har under året därför bojkottat MS i protest mot bolagets agerande.

Trots hård kritik mot avtalet från oppositionen var det bara Ljus framtid som röstade nej. Övriga lade ned sina röster. Det steget har ifrågasatts inte minst eftersom närvaron i alltinget var sådan att oppositionen hade kunnat stoppa avtalet. För Piratpartiet, Gröna vänstern och Socialdemokraterna kan det i valrörelsen därför bli svårt att övertyga väljarna om att de faktiskt vill göra upp med en politisk tradition som går ut på att MS har närmast monopolställning på marknaden.

Óttarr Proppé omvaldes i går till ordförande utan att någon motkandidat anmälde sig. I sitt tal sade han att även små partier kan göra stor nytta i alltinget. Han hoppades att Ljus framtid på nytt skulle ta sig över femprocentsspärren.

Eva Einarsdóttir valdes till styrelseordförande - en post som motsvarar partisekreterare. I valet besegrade hon alltingsledamoten Björt Ólafsdóttir med 40 röster mot 34.

Precis som Óttarr Proppé har Eva Einarsdóttir ett förflutet i Bästa partiet, som under borgmästaren Jón Gnarrs ledning styrde Reykjavík i fyra år. Då var hon ordinarie i kommunfullmäktige. Sedan förra valet är hon ersättare i fullmäktige och vice ordförande för idrotts- och fritidsnämnden. Hon ersätter Brynhildur S. Björnsdóttir som inte ställde upp för omval.

Partiet klubbade under årsmötet ett uttalande om att det isländska jordbruket bör stå på egna ben. Det nya jordbruksavtalet beskrivs som en kvarleva från det förflutna som förhindrar nyskapande och konkurrens. Enligt Ljus framtid är de inhemska jordbruksprodukterna av så hög kvalitet att de inte behöver skyddas från utländsk konkurrens.

Ett annat uttalande som fick majoritet går ut på att Island ska sträva efter att ha 800 000 invånare år 2050. Det innebär alltså att invånarantalet ska mer än fördubblas på bara 34 år. Enligt myndigheten Hagstofa Íslands beräkningar kommer antalet invånare år 2050 att vara som högst en halv miljon. För att nå 800 000 invånare krävs sannolikt en omfattande invandring.